Gepubliceerd op 20 juni 2018

“Ontzorgen en Industry 4.0 gaan prima samen”

Directeur Tom Kokke van persluchtleverancier Berko is er stellig in: Industry 4.0 en het ontzorgen van de klant gaan heel goed samen. Sterker nog, de nieuwste automatisering en sensortechnologie verbeteren de dienstverlening aan de klant.

Berko levert persluchtinstallaties voor elke branche. Van bouw-, metaal-, kunststof-, en foodindustrie tot meubelfabrieken, ziekenhuizen, chipindustrie en laboratoria aan toe. Om dicht bij de klant te kunnen opereren zijn er vestigingen verspreid over het land en wel in Wijchen (hoofdvestiging), Drachten en Gorinchem. Berko is een familiebedrijf dat volgend najaar 60 jaar bestaat.

Informatieprogramma
“Vijf jaar geleden ging bij mij het lampje branden”, vertelt Kokke. “Ik voelde me net een richtingaanwijzer want ik werd door klanten en medewerkers constant bevraagd over alle soorten van bedrijfsinformatie.” Hij vroeg zich af of het mogelijk was om alle informatie over de bedrijfsvoering in een informatieprogramma samen te brengen. Kokke ontwikkelde daartoe samen met een derde partij een softwarepakket met alle product-, klant-, en leveranciersinformatie op alle niveaus. “Ik ben ervan overtuigd dat we alleen ons werk goed kunnen doen als alle partijen toegang hebben tot alle relevante informatie”, stelt hij.

De software werd dan ook open gesteld voor een klant zodat hij chronologisch alle relevante informatie per locatie op kon vragen. De winst voor de monteur is dat hij precies weet welke compressoren hij bij de klant aantreft en heeft dan alle benodigde informatie voor handen. De automatisering maakt het ook mogelijk om storingen op groepsniveau te kwantificeren. Daardoor zijn storingsanalyses gemakkelijker te verwerken.

Monitorsysteem
Familiebedrijf Berko staat voor continuïteit en degelijkheid maar desalniettemin omarmt het naast software ook nieuwe technieken waarmee de dienstverlening aan de klant geoptimaliseerd kan worden. Met behulp van sensortechnologie wordt bijvoorbeeld een monitorsysteem ontwikkeld dat alle kritische prestatiefactoren van een compressorstation in beeld brengt. Omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en omgevingswarmte worden daarin meegenomen. “We brengen zo precies in beeld wat de persluchtinstallatie bij de klant presteert en wat de invloed van de omgevingsfactoren zijn”, vertelt Kokke. Het monitorsysteem is al als pilot bij een klant geïnstalleerd. Optimale transparantie is van groot belang voor het bedrijf zelf én voor de klant. Want de persluchtinstallaties van Berko staan op honderden locaties in het land. Natuurlijk is de klant erbij gebaat als die de performance van zijn installaties overzichtelijk in beeld heeft.

Capaciteitsplanning
Een derde ontwikkeling die in Industry 4.0 past, is de capaciteitsplanning van Berko. Lean omgaan met de onderhoudsplanning is de insteek. Daar komt naast automatisering ook de keuze en inrichting van de monteursbus bij kijken en een efficiënte manier van bevoorrading. Alle stappen daartoe worden op dit moment in kaart gebracht.

De laatste stap in het proces is volgens Kokke die van de procesautomatisering. Een uitgekiend codesysteem moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat offertes met één druk op de knop bij de klant komen te liggen.

Berko Wijchen B.V.
Havenweg 14 6603 AS Wijchen
Telefoon 024 – 641 11 11
E-mail info@berko.eu
www.berko.eu