Aandachtspunten bij de aanschaf van een horeca koelkast

4 juni 2020 15:35

Aandachtspunten bij de aanschaf van een horeca koelkast

De ideale horeca koelkast heeft voldoende ruimte, kost weinig energie en zorgt voor een gelijkmatige koeling. Maar hoe maak je de keuze uit honderden modellen en merken? Een paar aandachtspunten voor de aanschaf van een geschikte horeca koelkast voor jouw onderneming.

Afmetingen en inhoud

De juiste afmetingen en inhoud van een horeca koelkast zijn afhankelijk van de producten die gekoeld moeten worden. Ga niet per se voor groot als dat niet nodig is. Een halfvolle koelkast gebruikt namelijk meer energie dan een volle koelkast. Maar ga ook niet voor te klein, anders kan de koele lucht niet voldoende circuleren. Een combinatie van verschillende koelkasten is voor een groot horecabedrijf vaak de meest passende oplossing.

Ook de beschikbare ruimte is essentieel. De ruimte bepaalt immers de hoogte, breedte en locatie van de deur. Meet daarom de plaatsbare ruimte op, zodat deze zo efficiënt mogelijk ingedeeld kan worden. Let op: plaats de koelkast niet naast een warmtebron zoals een fornuis of oven. Hierdoor kan de koelkast zijn warmte minder goed kwijt, waardoor energiekosten kunnen oplopen.

Manier van koelen

Koelkasten kunnen op twee manieren koelen: statisch en dynamisch. Statisch koelen houdt in dat de koude lucht ontstaat door een koelelement. De luchtcirculatie is beperkt en lijkt natuurlijk: warme lucht stijgt op en koude lucht daalt. Statische koeling is meer geschikt voor producten die lange tijd opgeslagen dienen te worden of die gevoelig zijn voor uitdroging, zoals kant-en-klaar gerechten en gebak.

Een koelkast met dynamische koeling (ook wel geforceerde koeling genoemd) koelt aan de hand van een ventilator. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur. De temperatuur herstelt zich ook snel na het openen en sluiten van de deur. De keuze van een statische of dynamische koelkast is dus afhankelijk van de producten die erin liggen. Een ander aandachtspunt is het openen en sluiten van de deur. Gaat deze continu open en dicht? Ga dan voor een dynamisch model met een goede temperatuurbehoud.

Hygiëne

Goede hygiëne is cruciaal voor de voedselveiligheid. Kies daarom voor een koelkast die eenvoudig kan worden schoongemaakt. De materiaalkeuze speelt hierin een grote rol. Zo is RVS weliswaar prijziger dan een stalen koelkast, maar daar staat tegenover dat deze eenvoudig te reinigen, vlekvrij en onderhoudsvriendelijk is. Ook een model met wielen of in hoogte verstelbare poten maakt het makkelijk om de ruimte onder de apparaten schoon te maken.

Houd ook rekening met de inhoud. Gemakkelijk te verwijderen onderdelen zoals vershoudlades, flessenhouders en roosters maken het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Vergeet ook niet om één keer per kwartaal het condens filter schoon te maken om onnodige energiekosten te voorkomen.

Energieverbruik

Het energieverbruik is idealiter zo laag mogelijk. Hierbij is het energielabel van belang. Slim investeren en energiezuinig omgaan met het horeca apparatuur kan flinke besparingen opleveren. Het is beter voor het milieu om een oud model te vervangen met een nieuw model, zelfs als het oude model het nog prima doet. Nieuwe modellen hebben een betere koel- en vriestechniek, waardoor ze een stuk energiezuiniger zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.