Gepubliceerd op 14 maart 2019

Pavatex wordt de nieuwe standaard in isolatie

SOPREMA (voorheen Troelstra & de Vries BV) is een wereldspeler op het gebied van waterdichting en isolatie. Waar het bedrijf zich voorheen alleen specialiseerde in dakbedekking, biedt het nu een totaaloplossing, inclusief isolatie. “Dat is precies waar klanten tegenwoordig naar op zoek zijn”, legt commercieel directeur Pieter Roos uit. Mede om die reden nam SOPREMA in 2016 Pavatex over, specialist in natuurlijke isolatie.

SOPREMA telt 5 belangrijke pijlers: bitumen dakbedekking, kunststof dakbedekking, vloeibare waterdichting, thermische isolatie en natuurlijke isolatie (Pavatex). Om een indruk te krijgen van de grootte van SOPREMA: per jaar produceert het bedrijf miljoenen meters bitumineuze dakbedekking voor de Nederlandse markt, waarmee het marktleider is. Daarnaast is SOPREMA een grote speler in kunststof dakbedekking en biedt het merk Alsan een compleet gamma aan producten voor vloeibare waterdichting. Datzelfde wil het bedrijf gaan bereiken in isolatie. “We produceren verschillende soorten isolaties, zoals PUR en XPS en daarnaast diverse natuurlijke isolaties. Een belangrijk onderdeel daarvan is Pavatex, een innovatieve, hoogwaardige en milieuvriendelijke houtvezelisolatie. Een product dat volledig circulair en recyclebaar is. Pavatex is een sterk en betrouwbaar merk in Nederland”, benadrukt Roos.

Positieve eigenschappen

En dat is in een maatschappij waarin steeds meer gezocht wordt naar milieuvriendelijke oplossingen van groot belang. Bovendien heeft Pavatex houtvezelisolatie ook nog eens een groot aantal positieve eigenschappen, die het product uniek maken en voor de bewoner een optimaal leefcomfort realiseren. Roos:” De eigenschappen van het Pavatex-gamma zijn uniek! Houtvezelisolatie heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Dankzij de hoge warmte-opslagcapaciteit kunnen Pavatex producten de hitte overdag opslaan en pas later tijdens de koele nachturen weer afgeven aan de buitenlucht. Dat resulteert in een aangenaam en koele binnenruimte, ook tijdens hete dagen. In de winter worden de energieverliezen door de lage lambda waarde verminderd. Een aangename warmte blijft zo binnen, wat er voor zorgt dat zowel zomers als ’s winters een hoge woonkwaliteit en een gezond binnenklimaat ontstaat.”

De producten bieden door het hoge gewicht en de poreuze verzelstructuur bescherming tegen lawaai, zijn dampdiffusie-open en toch lichtdicht en zijn hierdoor de ideale componenten voor de moderne en oudere gebouwschil. “Denk bijvoorbeeld aan monumenten die te maken hebben met vochtproblemen. Onze systemen waarborgen een bijzonder uitgebalanceerd, gezond binnenklimaat en onderscheiden zich door de hoogst mogelijke duurzaamheid.”

Als laatste hebben de Pavatex producten prima brandwerende eigenschappen. “Het mooie van houtvezelisolatie is dat het bij brand zorgt voor een verkoolde laag, waardoor de zuurstoftoevoer wordt belemmerd en er geen giftige rook kan ontstaan.” Kortom, een productrange die veel oplossingen biedt voor bouwend Nederland.

Optimaal leefklimaat

“Al met al zorgt Pavatex houtvezelisolatie voor een optimaal leefklimaat en dat is waar we naar op zoek zijn, zeker gezien het feit dat we circa negentig procent van onze dag in gesloten ruimtes doorbrengen.” Pavatex wordt gemaakt van resthout van duurzame bossen, die vrijwel geen vluchtige organische stoffen of schadelijke stoffen uitstoten in de binnenlucht. “Dat maakt Pavatex een garantie voor een gezond huis.”

Op de beurs Building Holland wordt deze innovatieve manier van isoleren praktisch getoond. Roos:” We gaan een huis bouwen, waarin we laten zien wat er allemaal mogelijk is. Denk aan een hellend dak, een spouwmuur, na-isolatie, vloerisolatie, maar ook dat je op deze houtvezelplaten kunt stukadoren. Dit is echt een vernieuwend product, overal toepasbaar en klanten die het reeds hebben gekocht, zijn razend enthousiast. ‘Dit had ik veel eerder moeten doen, want het zorgt voor een aangenaam comfort’, is een opmerking die we regelmatig horen. Een beter compliment kunnen we niet krijgen.”

Met Pavatex heeft SOPREMA nu de hele range van waterdichting en isolatie in huis. “We zijn klaar voor een nieuwe toekomst die er aan komt, een toekomst waarin de vraag naar circulaire producten alleen maar zal toenemen. En daarin past Pavatex meer dan uitstekend.”

 

 

Onze partners