Ketensamenwerking van de toekomst: burger in lead

30 november 2016 15:38

Ketensamenwerking van de toekomst: burger in lead

Arnhem, 010916 HAN en Seniorenraad Arnhem geven startsein voor ontwikkeling Domoticagids bij persbericht, foto is vrij van rechten te gebruiken Foto: Sjef Prins - APA Foto

Nee, ik ga het hier niet hebben over het belang van de ketensamenwerking in de bouw in algemene zin. We leven in roerige tijden waarin fusie van diverse disciplines centraal staat. Zo is de tijd rijp om te denken over ‘duurzaam geluk’ in plaats van uitsluitend te praten over ‘duurzaam bouwen’. Het verhaal stijgt boven het sectoraal denken. Neem maar het effect van vergrijzing en toename van de zorgconsumptie op onze (volks)huisvesting. Je ziet er de groeiende vraag naar; het thema duikt vaker op onder de termen zoals slimme zorggebouwen, zorgvastgoed, bouwen voor vergrijzing, etc.

Momenteel ontbreekt er vooral een alternatief voor de teruggetreden overheid als het gaat om zaken zoals investering, het waarborgen van kennis, belemmerende wetgeving, toezicht, etc. Toch wordt het steeds interessanter voor (institutionele) beleggers om hierin te investeren. Daarnaast krijgt zelf- en samenredzaamheid een stevige rol in onze samenleving met alle daarbij behorende effecten op de huisvesting en dienstverlening in brede zin.

Hierdoor ontstaan er vele bottom-up initiatieven, zoals woon- en zorgcoöperaties. Een goed voorbeeld van ketensamenwerking, geïnitieerd door de burger, is de ontwikkeling van een domoticagids. 
Het gaat om de Seniorenraad Arnhem, als de klankbordgroep voor het ouderenbeleid in Arnhem, die initiatief genomen heeft om overheid (gemeente Arnhem) en een kennisinstelling (HAN) te mobiliseren om zelfstandig wonen voor senioren in Arnhem, dichterbij de realiteit te brengen. Specifiek gaat het om toegankelijk maken van het complexe begrip domotica en vooral de realisatie daarvan in de gewone woningen van senioren in Arnhem. 
Deze samenwerking hoopt erop dat ouderen en hulpbehoevenden zich meer bewust worden van de mogelijkheden en met deze domoticagids beter kunnen anticiperen op hun toekomst. Een bruikbaar overzicht van mogelijke toepassingen, zoals beeldverbindingen met zorgverleners, automatische verlichting, alarmering en online boodschappendiensten, is er nog niet. Het idee van deze gids is ontstaan op een symposium georganiseerd door de eindgebruiker zelf.

Onderzoekers van het lectoraat Architecture in Health en studenten van diverse hbo-opleidingen (zorg, techniek en economie) voeren het onderzoek uit. Naast een literatuurstudie, houden zij gesprekken met experts en workshops met senioren uit Arnhem, om de nodige eisen en wensen die ten aanzien van deze toepassingen in de woonomgeving van de Arnhemse senior te kunnen achterhalen. Er wordt daarnaast kennisgenomen van, en bezoek gebracht aan diverse landelijke projecten en beurzen. Ten grondslag voor deze studie ligt ook een reeds uitgevoerd nationaal onderzoek. In dat onderzoek heeft de HAN in samenwerking met het bedrijfsleven een nationale benchmark neergezet ten aanzien van een decennium ontwikkelingen op het gebied van slimme zorg in ons land. Er zijn in totaal 75 projecten, verspreid door het gehele land, onderzocht. 
Begin 2017 presenteert deze ketensamenwerking “De Domoticagids die zelfstandig wonen makkelijker maakt.”

Kortom, zelfstandig wonen in de nabije toekomst is een kwestie van het begrijpen van de veranderende rol van de stakeholders, en de nieuwe manieren van het samenwerken in de realisatieketen. «

Prof.dr.ir. Masi Mohammadi
Lector Architecture in Health

www.han.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.