Betere ketensamenwerking en circulair bouwen, het kan écht!

30 november 2016 15:38

Betere ketensamenwerking en circulair bouwen, het kan écht!

Cirkelstad is een landelijk initiatief met als doel het sluiten van kringlopen, in combinatie met het versterken van de sociale cohesie. De nadruk ligt op de bouwsector. Tijdens de GreenTech Week organiseerde Cirkelstad Arnhem Nijmegen op 4 oktober 2016 haar tweede bijeenkomst over circulariteit in de bouw. De bijeenkomst vond plaats bij Liander in Duiven, een prachtig voorbeeld van een circulair gebouw.

Met voormalig minister Jacqueline Cramer als ambassadeur zijn er in Nederland al diverse cirkelsteden van de grond gekomen. In het voorjaar van 2016 is Cirkelstad Arnhem Nijmegen hieraan toegevoegd. Partijen die hieraan deelnemen zijn koplopers uit de hele bouwketen, van ontwerpers en bouwers tot sloop- en recyclingbedrijven, overheden, vastgoed-beheerders en kennisinstellingen. Samen willen ze het verschil gaan maken. De projecten variëren van sloop, renovatie 
en onderhoud, tot aan herbestemming 
en nieuwbouw.

Aansprekende voorbeelden 
en opl
ossingen

Marlies Visser, manager Operatie van 
Liander en bestuurslid van kiEMT, heette de genodigden welkom en verschafte inzicht in de strategie van Liander voor duurzaamheid en circulair bouwen. Ton Bernts, Manager Facilities van Alliander, ging daarna in op de huisvestingsopgave van Liander bij de renovatie van de oude gebouwen uit de 80-er jaren. Enthousiast vertelde hij over het proces dat hij heeft doorlopen bij het ‘uitdagen van de markt’, om zijn vooraf geformuleerde hoge ambities via co-creatie te kunnen realiseren. Het uiteindelijke resultaat, meer dan 90% hergebruik, mag er zijn! Vervolgens namen Thijs Haafkes en Ruud Damhuis, projectmanagers bij Dura Vermeer, de bezoekers mee in hun zoektocht om het oude kantoor van Alliander (Bellevue) in Arnhem circulair te renoveren. Na een ‘dialoogronde’ met 5 aannemers zijn zij door Alliander geselecteerd om tenminste 80% hergebruik te realiseren en het kantoorgebouw op te waarderen naar het nieuwe werken. 
Vele praktische slimmigheden om deze doelstellingen te bereiken kwamen aan de orde, zoals het opnemen van het grondstoffenpaspoort in het BIM.

Veel beweging in de bouwsector

Mari van Dreumel, Programmamanager Circulaire Economie van het Ministerie van I&M, ging in op de ambities van de overheid. De concrete doelstelling is dat Nederland in 2030 50% en in 2050 zelfs 100% circulair zal zijn. Ook gaf hij aan, dat de overheid op dit moment werkt aan een transitie-agenda voor de bouw. Aansluitend vertelde Rutger Büch van Cirkelstad Nederland over de reeds behaalde successen van andere cirkelsteden en de ondersteuning die Cirkelstad biedt voor bedrijven, zoals het laten uitvoeren van toegepast onderzoek en de Cirkelstad-academie waarin actuele kennis wordt gedeeld.

Agenda, opschaling en 
concrete business

Ron van Wijk en Maarten Barckhof van Cirkelstad Arnhem Nijmegen gaven ten slotte aan hoe zij als ketenregisseurs de transitie naar circulair bouwen willen realiseren. Met ambitieuze koplopers uit de hele bouwketen ontwikkelen zij nu concepten en gaan die meteen toepassen in pilotprojecten. Ondersteuning organiseren zij vanuit de landelijke Cirkelstad Academie, kennis-instellingen en ervaren partijen uit andere regio’s. Een groot regionaal netwerk wordt opgebouwd waarbij kennisdeling, concrete business en opschaling centraal staan. Met een brede coalitie bouwen zij aan een uitdagende strategische agenda die als basis dient voor de ondertekening van de Green deal (gepland voorjaar 2017). Hun oproep was luid en duidelijk: blijf niet afwachten, zelfs binnen de bestaande wet- enregelgeving is er heel veel mogelijk! Circulaire economie in de bouw is een hot topic. Met lef, ambitie en een goede samenwerking valt er een wereld te winnen. Wilt u meer weten of wilt u zich nu al vast aansluiten, dan horen zij graag van u. «

www.cirkelstadarnhemnijmegen.nl

Tekst: Maarten Barckhof

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.