Van een leaseauto overstappen op een eigen auto

12 april 2018 10:59

Van een leaseauto overstappen op een eigen auto

Een leaseauto lijkt vaak aantrekkelijk. Werknemers die een leaseauto aangeboden krijgen, hebben altijd een representatieve auto tot hun beschikking. Ook zijn de onderhouds- en brandstofkosten vaak bij de leaseprijs inbegrepen. Je hebt er dus geen omkijken naar. Toch is een leaseauto niet altijd de meest voordelige optie. Soms loont het om over te stappen op een eigen auto en de huidige auto te verkopen.

Geen schadevrije jaren

Een leaseauto heeft ook nadelen. Wie altijd in een leaseauto rijdt, bouwt namelijk geen schadevrije jaren op. De autoverzekering staat namelijk op naam van de eigenaar van de auto. In de meeste gevallen is dit het leasebedrijf. Door dit gebrek aan schadevrije jaren kan de automobilist flinke kortingen mislopen. De meeste verzekeringsbedrijven gaan namelijk uit van de bonus-malusladder. Automobilisten die niet of nauwelijks schade veroorzaken, kunnen daardoor kortingen krijgen tot wel 60 procent op hun maandelijkse premie.

Dit gebrek aan schadevrije jaren maakt de overstap van een leaseauto naar een eigen auto niet altijd aantrekkelijk. Toch kunnen schadevrije jaren door leasemaatschappijen vaak wel degelijk worden aangetoond. Overweegt u de overstap? Neem dan contact op met uw leasemaatschappij en vraag om een overzicht van de eventuele schade die door de bestuurder(s) is veroorzaakt. Als uw leasemaatschappij een dergelijke leaseverklaring van schadevrije jaren afgeeft, kan dit in de toekomst hoge premies voorkomen.

Een tweede mogelijkheid is om na een leaseperiode gewoon weer met een schone lei te beginnen. Sommige autoverzekeraars berekenen hun premie niet op basis van schadevrije jaren. In dat geval begint u een eigen auto gewoon weer op nul. U ontvangt geen korting, maar betaalt ook geen extra premie.

Kan ik mijn lease auto verkopen?

Een tweede nadeel van een leaseauto is het kostenplaatje. Leaseauto's zijn voor veel ondernemers een maandelijks terugkerende kostenpost. Als er bezuinigd moet worden, dan is het eerste dat veel bedrijven zullen doen een kritische blik in het wagenpark werpen. Daar valt namelijk meestal flink wat winst te behalen.

Veel ondernemers stellen zich dan ook de vraag: hoe kom ik van mijn leaseauto's af? Een lease auto verkopen, kan dat? Leasecontracten zijn meestal niet eenvoudig te ontbinden. Vaak zijn er clausules in het contract opgenomen die dat proberen te verhinderen. Sommige leasemaatschappijen berekenen bijvoorbeeld het verschil tussen de marktwaarde en de boekwaarde van de auto. Daarbovenop moet de onderneming die het contract wil ontbinden vaak nog extra kosten betalen.

Het is bovendien niet altijd eenvoudig om ex-leaseauto's kwijt te raken. De afgelopen jaren is de focus steeds meer komen te liggen op zuinig en ecologisch rijden. Dit gaat ontegenzeggelijk ten koste van de populariteit van de zogenaamde 'leasebak' die niet zelden een veelverbruiker is. Toch kan het voor bedrijven wel degelijk aantrekkelijk zijn om tweedehands lease auto's te verkopen.

Zelf uw lease auto verkopen

Wilt u een lease auto verkopen, dan zijn sites als Marktplaats of Autotrader een populaire optie. Houd in dat geval wel rekening met advertentiekosten. Ook zijn er sites waar u gratis de dagwaarde van uw auto kunt berekenen. Vervolgens ontvangt u een uitnodiging voor een persoonlijke taxatie en kunt u desgewenst snel en eenvoudig uw auto verkopen.

Is uw wagenpark aan herziening toe, of overweegt u om uw leaseauto te verruilen voor een eigen auto? Informeer dan beslist eens bij uw autoverzekeraar en leasemaatschappij. Het kan interessant zijn om alle voor- en nadelen nog eens op een rijtje te zetten. De overstap is niet altijd eenvoudig, maar vaak loont het de moeite.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.