Kinderen aan de top tijdens JINC Baas van Morgen

11 juni 2021 14:42

Kinderen aan de top tijdens JINC Baas van Morgen

Maar liefst 550 basisschoolleerlingen en vmbo’ers nemen vandaag het werk over van ruim 450 CEO’s, directeuren en politici. Daarmee telt JINC Baas van Morgen, dat dit jaar voor de 7de keer wordt gehouden, meer deelnemers dan ooit. Onder meer minister Mona Keijzer, de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman en het voltallige college van B&W van Zaanstad doen mee, evenals de bazen van ING, Transavia, TomTom en DHL.

Met Baas van Morgen wil JINC de aandacht vestigen op het feit dat niet iedereen in Nederland gelijke kansen krijgt. Voor kinderen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand, zoals leerlingen die meedoen aan de projecten van JINC, is het bijvoorbeeld veel lastiger om een succesvolle loopbaan op te bouwen dan voor leeftijdgenootjes uit rijkere gebieden – hoe slim of talentvol ze ook zijn.

Daarom geeft JINC hen een steuntje in de rug met een aantal projecten, waaronder Baas van Morgen. De jonge deelnemers mogen daarbij echt even aan de top staan. Dit geeft hen een flinke stoot zelfvertrouwen en meer kennis van de arbeidsmarkt. Bovendien doen ze een waardevol contact op: ze mogen later in hun schoolloopbaan contact opnemen met de ‘echte’ baas voor advies of een stage.

Gelijke kansen

Deze editie staat overigens ook op een andere manier in het teken van kansengelijkheid: de meeste bazen denken na over manieren waarop ‘hun’ bedrijf inclusiever kan worden. “Afkomst, geslacht, geaardheid, gezondheid of religie zou geen invloed mogen hebben op iemands kansen op de arbeidsmarkt”, verklaart JINC-directeur Daniël Roos. “Iedereen is het daar over eens, maar de praktijk is weerbarstig. Daarom wilden we met jongeren én de top van het bedrijfsleven verder nadenken over gelijke kansen. We hopen natuurlijk dat er concrete ideeën uitkomen, waar we mee verder kunnen.”

Voor HR-directeur Thomas Mulder van VodafoneZiggo is dat het geval: “Wij doen natuurlijk elke dag ons best om een fijne werkplek te zijn voor álle medewerkers, ongeacht hun achtergrond. Vandaag hebben onze twee jonge bazen Alpha en Maryam die inspanningen een extra impuls gegeven. Samen met collega’s brainstormden ze over hoe we de verschillende godsdiensten en culturen op de werkvloer nog beter bij elkaar kunnen brengen. En dat leidde tot een steengoed advies: de jaarlijkse themaweken gaan er zeker komen.”

Deelnemers

Ook dit jaar doen er weer veel toonaangevende bedrijven en instellingen mee aan JINC Baas van Morgen. Het gaat onder andere om Harold Goddijn (TomTom), Ruud van Dusschoten (ING), Marcel de Nooijer (Transavia), Jeroen Zwinkels (Manpower Group), Andreas Fleischmann (Delamar), Jan van Zanen (burgemeester Den Haag), Mona Keijzer (staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat), Tjeerd Bosklopper (Nationale Nederlanden), Souâd El Hamdaoui (Euromast), Nicole Stolk (De Nederlandsche Bank) en het voltallige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad. De volledige lijst is hier te zien: https://www.jinc.nl/alle-deelnemers-van-2021/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.