Rem Koolhaas ontvangt Commandeur des Arts et des Lettres

22 februari 2018 09:45

Rem Koolhaas ontvangt Commandeur des Arts et des Lettres

In het bijzijn van Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven, directeur generaal Cultuur en Media Barbera Wolfensberger en de Ambassadeur in Frankrijk Pieter de Gooijer, heeft de Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen Rem Koolhaas de Commandeur des Arts et des Lettres overhandigd, de hoogste Franse onderscheiding die wordt uitgereikt als erkenning voor een uitzonderlijke bijdrage op artistiek of literair gebied.

Alvorens de Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen de onderscheiding aan Rem Koolhaas overhandigde, sprak ze: "Je begeleidt de opkomst van nieuwe talenten. Je begeleidt de culturele diversiteit. Je begeleidt ook de toegang van burgers tot kunst. Je laat ons zien dat tussen vier muren alles mogelijk is. Alle combinaties. Alle arrangementen. Alle dromen."

Rem Koolhaas: "Toen ik op 11-jarige leeftijd bij mijn oma woonde, had ik het geluk om ondergedompeld te worden in de Franse taal. Jaren later was Parijs de ideale achtergrond voor onze meest radicale projecten... Door de omvang van zijn land, is elke Nederlander veroordeeld om te communiceren met anderen, gelukkig heb ik een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar het andere - andere landen, ideologieën, systemen, culturen, waarden, esthetiek, waaraan ik hoop te blijven bijdragen met een kritische geest."

De ceremonie vond plaats op 8 februari jongstleden, in de Fondation d'Entreprise Galeries Lafayette, het meest recente project dat OMA / Rem Koolhaas heeft gerealiseerd in Parijs. Het gebouw in Le Marais, uit het einde van de 19e eeuw, is volledig gerenoveerd en verbouwd tot tentoonstellings- en productieruimtes voor kunst, creatie, innovatie en onderzoek, en zal begin volgende maand officieel voor het publiek openen.

Fotobijschrift:  V.l.n.r.: Guillaume Houzé, President van Fondation Galeries Lafayette; Franse Minister van Cultuur Françoise Nyssen; Nederlandse Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven; Rem Koolhaas © OMA (Foto: © David Atlan)

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.