'Interdepartementale cultuur' doorbreken

12 december 2017 08:57

'Interdepartementale cultuur' doorbreken

De fabrieken van Yara Sluiskil behoren tot de veiligste, betrouwbaarste en meest energie-efficiënte van de wereld. Dat werd onderstreept op een symposium in Bio Base Europe bij het afscheid van Jon Sletten als directeur van Yara Sluiskil. Hij vertrekt bij de kunstmestgigant op het moment dat de onder zijn leiding gerealiseerde investering voor Ureum-8 van 240 miljoen euro wordt afgerond en een nieuw laadgebouw (27 miljoen euro) in gebruik wordt genomen.

Tijdens zijn managementperiode realiseerden de fabrieken van Yara Sluiskil talloze productierecords. Zo wordt inmiddels meer dan 5 miljoen ton volume product per jaar verladen. Ook tekende Sletten in maart 2016 een Green Deal met toenmalig minister Kamp voor de totstandkoming van een waterstofrotonde voor regionale bedrijven. Het thema op het symposium in Terneuzen was ´Er is een bureaucratische transitie nodig als de Duurzaamheidstransitie ons menens is´. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten overheden beter met elkaar samenwerken en dienen er minder regels komen. 'De interdepartementale cultuur' dient doorbroken te worden. Dat was de strekking van het forum waarin naast Jon Sletten en zijn partner Jenny Crone ook Frans Kempenaars (voorzitter PORTIZ), Jan Lonink (burgemeester Terneuzen), Jan Lagasse (CEO Zeeland Seaports) en Daniel Goedhuis (Directeur Smart Delta Resources) deel van uitmaakten.

Als 'bureaucratisch voorbeeld' noemde de naar zijn vaderland terugkerende Noor - 'ik voel me 50 procent Zeeuw en 100 procent Noor' - de regionale waterstofrotonde waarbij chemiebedrijven onderling waterstof gaan uitwisselen via pijpleidingen. ,,Belangrijk is dat de verschillende instanties die met vergunningen en regels te maken hebben, beter met elkaar samenwerken. Nu loopt het soms vast in een soort van bureaucratische modder`, aldus Jon Sletten. Op het symposium in Terneuzen werden op ´metaforische wijze´ verbindingen gelegd tussen het honderdtal aanwezigen uit bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid. (Foto: Wim Kooyman)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.