Stapeling van bancaire en/of non-bancaire financieringsmogelijkheden

1 juni 2022 11:46

Stapeling van bancaire en/of non-bancaire financieringsmogelijkheden

In onderstaand blog gaat Kevin van Kempen, van Credion Alphen aan den Rijn, nader in op de talloze vormen die er zijn als het gaat om het stapelen van verschillende financieringsmogelijkheden.

Wij weten exact welke partijen wel en welke niet samengevoegd kunnen worden

Uiteindelijk is stapeling van financieringsmogelijkheden niets meer en niets minder dan het samenvoegen van minimaal twee geldbronnen, ofwel financieringspartijen, die invulling kunnen geven aan de behoefte van een klant. Daarbij gaat het over het algemeen om één bank in combinatie met één of meer non-bancaire partijen, zoals leasemaatschappijen, factormaatschappijen, investeringsmaatschappijen, et cetera. Er zijn zelden tot nooit twee grootbanken bij betrokken en het is ook mogelijk om een financiering te realiseren met uitsluitend non-bancaire financieringspartijen.

Stapeling van financieringsmogelijkheden is niet dé oplossing voor elk financieringsvraagstuk en als iets rechttoe rechtaan door één financieringspartij gefinancierd kan worden, is dat het makkelijkst en is het zinloos om daar twee of meer partijen bij te betrekken. Dat geeft namelijk altijd meer uitdagingen doordat je meerdere offertes uit moet brengen en vervolgens met verschillende afspraken te maken hebt, want elke financieringspartij heeft haar eigen wensen en belangen die wél op elkaar afgestemd moeten zijn.

De toegevoegde waarde van Credion hierbij is, dat wij exact weten welke partijen wel en welke niet samengevoegd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld het werkkapitaal niet laten financieren via een rekeningcourant bij de bank én een factormaatschappij, want hoewel een rekeningcourant ook gebaseerd wordt op de voorraad van een bedrijf, hebben beide financieringen betrekking op de debiteuren en verlenen daarin dezelfde soort zekerheden.

Het kaf van het koren scheiden

Vroeger was het veel overzichtelijker, want er waren een aantal concurrerende grootbanken waar je terecht kon voor een financiering en veel meer keuzes waren er niet. Maar sinds de kredietcrisis van 2008 is de bancaire financiering onderhevig aan een strengere regelgeving, waardoor het veel lastiger geworden is om bij de bank een complete financiering rond te krijgen. En omdat de vraag vanuit MKB Nederland, in tegenstelling tot het bancaire aanbod, niet veranderd is, zijn er andere partijen op de markt gekomen om die leemte op te vullen.

De eerste jaren noemden we dat alternatieve financiers, maar tegenwoordig spreken we liever van non-bancaire financiers. Het woord ‘alternatief’ roept namelijk bepaalde negatieve associaties op die onterecht zijn, maar waardoor men wel geneigd kan zijn om zich af te vragen of het allemaal wel vertrouwd is. En naast de partijen die het beste met de klant voorhebben, zijn er natuurlijk ook partijen waarvoor dat minder geldt. Maar daarbij is het aan de financieringsspecialisten van Credion om het kaf van het koren te scheiden. Omdat onze organisatie uit zo’n honderd adviseurs bestaat, die continu met de invulling van financieringsvraagstukken bezig zijn en ook onderling overleggen, is dat verder geen enkel probleem. We hebben onder meer een WhatsApp groep waarin dagelijks vragen en antwoorden langskomen en we staan in nauw contact met het hoofdkantoor in Heerenveen. Daar is men continu bezig met het onderhouden van alle contacten met de bestaande financieringspartijen en wordt er actief gezocht naar potentiële nieuwe toetreders op de markt, waarbij alle adviseurs steeds op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen. Verder wordt er twee keer per jaar een landelijke ‘Credion Kennis Dag’ georganiseerd, waarbij alle adviseurs en de mensen van het hoofdkantoor aanwezig zijn, en komen we drie keer per jaar samen in de vorm van kleinere regiogroepen.

Per definitie altijd maatwerk

Door een stapeling van financieringsmogelijkheden ontstaat er voor een ondernemer over het algemeen veel meer financieringsruimte, waardoor er groeiplannen gerealiseerd kunnen worden die zonder stapeling niet altijd mogelijk zouden zijn. Verder is het voordeel van stapeling dat de risico’s verspreid zijn, wat financieel het nodige comfort oplevert. Daarbij kijken we vanuit Credion wel heel goed naar de acceptabele risico’s voor zowel de klant zelf als de financier en letten we erop dat er geen sprake is van een onnodige overfinanciering.

Maar bij de behandeling van een financieringsvraagstuk focussen we ons meer op de kansen en mogelijkheden dan op de risico’s, waarbij het onze taak is om de te vergeven zekerheden aan de financieringspartij én de risico’s voor die partij en de klant op één lijn te brengen.

Omdat er ongekend veel mogelijkheden zijn bij stapeling en we daarbij vanuit Credion kijken naar de beste kansen voor een onderneming, is het per definitie altijd maatwerk waarbij wij een belangrijke rol vervullen. Non-bancaire financieringspartijen hebben namelijk vaak hun eigen specialisatie die wij met onze kennis en ervaring veel beter in het vizier hebben dan de gemiddelde ondernemer.

Credion

Sinds 2001 is Credion, met ruim vijftig vestigingen, uitgegroeid tot de grootste autoriteit in het realiseren van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Door een uitgebreid netwerk van ruim honderd geldverstrekkers, kan de organisatie een optimale bedrijfs- en vastgoedfinanciering tegen uitstekend passende voorwaarden realiseren. Hierbij moet je niet alleen denken aan bankfinancieringen, maar ook aan alternatieve financieringsvormen in de vorm van lease, factoring, investeringsmaatschappijen, crowdfunding en nog veel meer. De aangeboden financieringsoplossingen bestaan vaak uit een combinatie van deze mogelijkheden.

Tekst: Leo Singor

Naar alle berichten van Credion terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.