Liquiditeit - Wat is het en hoe kun je het verbeteren?

26 juni 2024 11:40

Liquiditeit - Wat is het en hoe kun je het verbeteren?

Als je een eigen bedrijf hebt, ben je je waarschijnlijk bewust van het belang van kasstromen en liquiditeit. Maar wat houdt liquiditeit precies in? Voor kleine ondernemers is sterke liquiditeit niet alleen een financiële buffer, maar ook een strategisch voordeel in een onvoorspelbare markt. Bij Qeld helpen we je graag om te begrijpen wat liquiditeit is en hoe je deze kunt verbeteren voor jouw onderneming.

In minder dan 6 minuten ontdek je waarom goede liquiditeit essentieel is en krijg je praktische tips om deze te verbeteren voor jouw kleine bedrijf.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit meet hoe goed een bedrijf zijn kortlopende schulden kan afbetalen zonder zijn langetermijnactiva te moeten verkopen. Het geeft aan in hoeverre een bedrijf (of persoon) in staat is om aan zijn onmiddellijke financiële verplichtingen te voldoen, wat cruciaal is voor zowel financiële stabiliteit als operationele continuïteit.

Een goede liquiditeit toont aan dat een bedrijf economische uitdagingen kan overleven en nieuwe kansen kan benutten zonder grote vertragingen. Dit versterkt de positie van het bedrijf bij onderhandelingen met leveranciers en banken, wat vooral belangrijk is voor kleine bedrijven die zich op de markt willen vestigen.

Waarom is liquiditeit belangrijk?

Liquiditeit is essentieel voor de operationele efficiëntie en financiële stabiliteit van een bedrijf. Een bedrijf met goede liquiditeit kan zijn lopende betalingen en schulden beter beheren zonder de dagelijkse bedrijfsvoering te verstoren. Dit stelt het bedrijf in staat om snel in te spelen op nieuwe zakelijke kansen die directe investeringen vereisen.

Wanneer onverwachte kosten zich voordoen, wat vaak gebeurt in de zakenwereld, maakt liquiditeit het verschil tussen bedrijven die zich kunnen aanpassen en overleven en diegenen die in financiële problemen komen. Daarom wordt liquiditeit beschouwd als de ruggengraat van de financiële gezondheid van een bedrijf. Met voldoende liquiditeit kunnen bedrijven ook kostbare kortetermijnleningen vermijden wanneer ze snel geld nodig hebben.

Voor kleine bedrijven, waar middelen vaak beperkt zijn, biedt sterke liquiditeit een gunstige positie bij onderhandelingen over betalingsvoorwaarden of bij het zoeken naar externe financiering. Banken en andere financiële instellingen kijken positief naar bedrijven met goede liquiditeit, wat kan resulteren in betere leenvoorwaarden en lagere rentetarieven.

Het monitoren van de liquiditeit is dus niet alleen cruciaal voor het overleven van een bedrijf, maar ook voor strategische groei en ontwikkeling.

Hoe bereken je de liquiditeit?

Om de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen, is het belangrijk om de liquiditeit te meten. De twee meest gebruikte maatstaven hiervoor zijn de current ratio en de quick ratio.

Quick ratio

Deze maatstaf geeft aan hoe goed de meest liquide activa van een bedrijf de kortlopende schulden kunnen dekken. Het biedt een directe indicatie van het vermogen van het bedrijf om zijn onmiddellijke financiële verplichtingen te beheren.

Berekening van de quick ratio: Vlottende activa / Kortlopende schulden

Current ratio

De current ratio omvat meer activa die in contanten kunnen worden omgezet en geeft een breder beeld van de financiële stabiliteit van het bedrijf over een langere periode.

Berekening van de current ratio: Vlottende activa inclusief voorraden / Kortlopende schulden

Regelmatige meting van de liquiditeit geeft een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van het bedrijf en het vermogen om economische schommelingen te weerstaan. Een bedrijf dat zijn liquiditeit goed in de gaten houdt en optimaliseert, is beter voorbereid op zowel opwaartse als neerwaartse bewegingen in de economie.

Hoe verbeter je de liquiditeit van je bedrijf?

Als je de liquiditeit van je bedrijf hebt vastgesteld, is het tijd om te evalueren of er ruimte is voor verbetering. Hier zijn enkele praktische tips om de liquiditeit van je bedrijf te versterken:

  • Efficiënt beheer van debiteuren: Moedig snellere betalingen aan door kortingen voor vroege betalingen te bieden of strengere betalingsvoorwaarden in te voeren. Automatiseer factureringsprocessen om de tijd van verkoop tot betaling te verkorten.
  • Optimaliseer voorraadbeheer: Te veel voorraad bindt kapitaal dat efficiënter kan worden gebruikt. Gebruik een voorraadbeheersysteem om een balans te vinden tussen voldoende voorraad en overinvestering.
  • Onderhandel over betalingsvoorwaarden: Bespreek langere betalingsvoorwaarden met leveranciers om de tijd te verlengen dat je geld in het bedrijf kunt houden. Probeer tegelijkertijd de betalingstermijnen van je klanten te verkorten.
  • Gebruik kredietlijnen verstandig: Kredietlijnen en soortgelijke overbruggingsfinancieringen kunnen de nodige ademruimte geven voor de kasstroom, maar moeten worden gebruikt met een stabiel terugbetalingsplan om hoge rentekosten te vermijden.
  • Leasen in plaats van kopen: Overweeg om apparatuur te leasen in plaats van te kopen. Dit kan kapitaal vrijmaken dat anders zou worden vastgelegd in dure activa.
  • Verbeter kostenefficiëntie: Bekijk regelmatig de kosten van het bedrijf en identificeer gebieden waar onnodige uitgaven kunnen worden verminderd of geëlimineerd. Investeer in technologie die operaties kan stroomlijnen en op lange termijn kosten kan verlagen.
  • Bekijk financieringsopties: Verken verschillende financieringsmogelijkheden die voordeliger kunnen zijn voor de specifieke behoeften van je bedrijf, zoals crowdfunding of factoring.
  • Maak een kasstroomprognose: Heb een nauwkeurige en up-to-date kasstroomprognose om perioden met lagere liquiditeit te voorspellen en te plannen, zodat je tijdig maatregelen kunt nemen.

Verbeter de liquiditeit van je bedrijf met Qeld

Op zoek naar een zakelijke lening? Qeld biedt zakelijke leningen van 1.000 tot 500.000 euro die je kunnen helpen bij het investeren in nieuwe apparatuur, het vergroten van je marketing of het uitbreiden van je bedrijf. Met een eenvoudig aanvraagproces kun je snel toegang krijgen tot kapitaal - als alles er goed uitziet, kun je zelfs dezelfde dag nog het geld op je rekening hebben!

Houd de kasstroom in de gaten - de sleutel tot het succes van je bedrijf

Het begrijpen en beheren van liquiditeit is cruciaal voor alle kleine bedrijven die streven naar groei en stabiliteit. Door efficiënt beheer van debiteuren, optimalisatie van voorraadbeheer en het onderhandelen over betere betalingsvoorwaarden, kun je zorgen voor een gezonde financiële basis. Onthoud, een proactieve benadering van liquiditeitsbeheer kan het verschil maken tussen succes en falen.

Ben je klaar om je bedrijfsfinanciering naar een hoger niveau te tillen? Begin vandaag nog met Qeld voor financieringsoplossingen die je liquiditeit versterken!

Naar alle berichten van Qeld terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.