Combinatie zon, batterij, AI en dynamisch contract lost groene stroomprobleem bedrijven op

8 juni 2023 09:24

Combinatie zon, batterij, AI en dynamisch contract lost groene stroomprobleem bedrijven op

Met een combinatie van zonnepanelen, een batterij, slimme software en een dynamisch energiecontract kunnen bedrijven veel problemen met de teruglevering van elektriciteit oplossen. Op die manier verminderen ze congestie en overbelasting van het net, waardoor een nieuwe netaansluiting niet mogelijk is. En kunnen ze geld verdienen met hun eigen groene stroom.

Dat stelt het Nederlandse bedrijf Kiwatt. Dat levert energieopslagsystemen en software op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Eventueel kan Kiwatt ook de levering van zonnepanelen verzorgen. Sinds kort biedt het zijn klanten ook dynamische energiecontracten aan. ,,Dat maakt het plaatje voor een efficiënt energiesysteem compleet,” zegt directeur Jacob van Leeuwen.

De problemen op het Nederlandse elektriciteitsnet vormen een grote belemmering voor de overstap naar groene stroom, de zogeheten energietransitie. Op zonnige dagen met veel wind kan het elektriciteitsnet het aanbod niet verwerken en worden zon- en windparken stilgelegd. Nieuwe wind- en zonneparken, maar ook bedrijven met zonnepanelen op hun dak, kunnen vanwege gebrek aan capaciteit niet aangesloten worden op het net. Ondertussen blijven bedrijven en consumenten vooral stroom gebruiken op momenten dat dit niet duurzaam wordt opgewekt. Uitbreiding en verzwaring van het net gaat volgens de beheerders jaren duren en kost miljarden. Daardoor blijven vervuilende gas- en kolencentrales nodig om bij te springen.

Kiwatt denkt voor deze problemen een oplossing te kunnen bieden. Het bedrijf heeft veel ervaring in de wereld van ICT en elektrificatie en is actief in alle pijlers van de energiemarkt. Het helpt bedrijven overtollige zonnestroom van het dak op te slaan in de geleverde batterijen, in vermogen variërend van 30 kilowatt tot 800 kilowatt. MKB-ondernemers kunnen hiermee een nieuwe of grotere aansluiting op het net uitsparen. Van Leeuwen benadrukt dat de batterijen van Kiwatt weliswaar Chinese cellen bevatten, maar verder in zijn geheel in Nederland worden geassembleerd. Dat komt zelden voor.

De slimme software zorgt ervoor dat de batterij automatisch oplaadt op momenten dat er veel groene stroom is en de stroomprijs op de energiebeurzen goedkoop of zelfs negatief is. Hij ontlaadt als er veel vraag is naar stroom en de prijs hoog is. Dat fluctueert de hele dag, waardoor handelen op de onbalansmarkt behoorlijk verdienstelijk kan zijn. ,,Op die manier is de batterij al binnen enkele jaren terug te verdienen”, legt Van Leeuwen uit. ,,Ook worden zo pieken in vraag en aanbod op het net en dus netcongestie voorkomen.”

Daarvoor hebben consumenten en bedrijven wel een dynamische stroomcontract nodig. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hadden eind vorig jaar bijna 133.000 huishoudens zo’n contract. Daarbij wisselt het tarief per uur. Door een samenwerking met leverancier EnergyZero kan Kiwatt ook het vierde element van een efficiënt energiesysteem aanbieden.

Naar alle berichten van Kiwatt B.V. terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.