Data als stabiliteitsanker: waarom bedrijven met data moeten innoveren

1 juli 2025 11:32

Data als stabiliteitsanker: waarom bedrijven met data moeten innoveren

Door de huidige geopolitieke spanningen en economische onzekerheid stellen veel bedrijven innovaties uit. Maar juist nu is innovatie belangrijk en kan de strategische inzet van data daarbij zowel de veerkracht als het concurrentievermogen vergroten.

De Europese economie staat onder enorme druk. De Europese Commissie heeft zojuist haar groeiverwachting voor de economie van de Europese Unie voor dit jaar verlaagd en verwacht nu een groei van 1,1% (0,4 procentpunt lager). De vooruitzichten voor 2025 zijn niet rooskleurig. Geopolitieke spanningen en het wereldwijde handelsconflict verergeren de al langer aanwezige onzekerheid. Veel bedrijven weten niet zeker welke kosten ze in de toekomst moeten betalen. Daarbij komt nog de groeiende bezorgdheid over de digitale veerkracht, omdat veel bedrijven in Europa afhankelijk zijn van de import van digitale technologieën uit andere landen en gebruikmaken van niet-Europese diensten, waaronder in de cloudsector. Dit maakt het plannen voor de middellange en lange termijn moeilijker.

Innovatie is nu extra belangrijk

Er heerst nu veel onzekerheid, wat uiteraard van invloed is op de investeringsbereidheid. In crisistijden stellen de meeste bedrijven innovatieprojecten voorlopig uit en richten ze zich op hun kernactiviteiten. Ze worden bovendien geconfronteerd met toenemende regelgeving die middelen opeist, bijvoorbeeld door nieuwe EU-wetgeving zoals NIS2, DORA of de EU AI Act. Innovatie is echter belangrijker dan ooit, vooral in uitdagende tijden, omdat het de toekomstige concurrentiekracht vormgeeft. Het vermogen om datagedreven beslissingen te nemen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen, speelt hierbij een sleutelrol. Intelligente data-analyse schept niet alleen de voorwaarden voor groei, maar kan ook helpen om kosten te besparen, de efficiëntie te verhogen en supply chains veerkrachtiger te maken. Strategisch gebruik ervan wordt zo een belangrijk ankerpunt, zowel voor stabiliteit als voor innovatie.

Hoe data helpt om het concurrentievermogen te versterken

De Europese economie is groot geworden dankzij de combinatie van efficiënte productie, goedkope energie en innovatie. Elk datapunt draagt bij aan het optimaliseren van deze factoren. Data vormt de kern van IoT-toepassingen en kunstmatige intelligentie. Beide technologieën kunnen helpen bij het benutten van mogelijke optimalisaties. Ze worden daarom beschouwd als een belangrijke hefboom voor het concurrentievermogen en gaan de komende jaren enorm aan belang winnen. Door data van productiemachines te evalueren, kunnen bedrijven bijvoorbeeld verspilling minimaliseren, of voorspellende onderhoudsscenario's implementeren. Daarmee is onderhoud op locatie en ongeplande stilstand te vermijden en zijn processen te optimaliseren.

Een voorbeeld: hoewel gas sinds de oorlog in Oekraïne veel duurder is geworden, kunnen bedrijven hun verbruik verminderen door middel van intelligent, datagestuurd energiebeheer. Dynamische elektriciteitsprijzen en geautomatiseerde elektriciteitshandel, beide datagestuurd, veranderen de energiemarkt en bieden bedrijven een reële kans om kosten te besparen.

Aan welke eisen moet worden voldaan?

Om het strategische potentieel van data te benutten, is het allereerst noodzakelijk om silo's te doorbreken. In veel bedrijven beheren de verschillende afdelingen hun data en applicaties nog steeds zelf. Een consistente klantervaring of end-to-end procesautomatisering kan echter alleen slagen als iedereen zijn data deelt en toegang heeft tot dezelfde database. Dit is te realiseren met een dataplatform dat informatie uit verschillende bronnen combineert in een centraal data-lakehouse. Net zo belangrijk is de mogelijkheid om data uit te wisselen en te delen met leveranciers en businesspartners. Uiteraard de moeten veiligheid, gegevensbescherming en controle daarbij gewaarborgd zijn. Deutsche Telekom biedt bijvoorbeeld de Data Intelligence Hub voor veilige datadeling, een dienst gebaseerd op Cloudera-technologie.

Besteed aandacht aan digitale soevereiniteit

Bij de keuze van een geschikt dataplatform moeten bedrijven ervoor zorgen dat risico's worden geminimaliseerd. Niet alleen geïntegreerde securityfuncties spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook digitale soevereiniteit. Zeker gezien de gespannen trans-Atlantische relatie moet het mogelijk zijn om data eenvoudig tussen verschillende omgevingen te verplaatsen zonder het databeheer te wijzigen. Bedrijven moeten vrij kunnen bepalen waar ze welke data opslaan, on-premises, in de private cloud, in de public cloud of in een onafhankelijke, soevereine cloud binnen de EU. Door maximale controle over de eigen data te behouden, kunnen ze bovendien eenvoudiger voldoen aan compliance-eisen. Als een echt hybride data-, analyse- en AI-platform biedt het Cloudera Data Platform hiervoor de perfecte basis.

Conclusie

Het strategisch inzetten van data wordt meer een garantie voor het economisch voortbestaan. Zelfs in gereguleerde markten zoals de EU kunnen bedrijven hiermee een concurrentievoordeel behalen zonder zich belemmerd te voelen door regelgeving. Een hybride dataplatform schept de omgeving en voorwaarden om de juiste analyses op de juiste plaats en op het juiste moment uit te voeren. Onafhankelijk van waar data is opgeslagen en in welk formaat ze beschikbaar is. Dit stelt bedrijven in staat processen te optimaliseren en innovatie te stimuleren, terwijl ze  tegelijkertijd hun digitale soevereiniteit behouden.

Auteur: Martin Schirmer, GVP NEMEA van Cloudera

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.