Carbon Footprint verlagen? Vergroot je Social Handprint!

13 februari 2023 10:54

Carbon Footprint verlagen? Vergroot je Social Handprint!

Dagelijks worden we geconfronteerd met wat er niet goed gaat in de wereld, van stijgende armoede tot de uitputting van het klimaat. Wanneer we het hebben over bijdragen aan een betere wereld zijn we dan ook snel geneigd te denken aan wat je níét moet doen, zoals vliegreizen, vlees eten, of fossiele brandstoffen gebruiken. Daarmee hopen we onze Carbon Footprint te verkleinen: de negatieve voetafdruk die jij of jouw bedrijf heeft op de aarde, uitgedrukt in CO2-uitstoot.

Maar bijdragen aan een betere wereld kan op veel meer manieren. Denk aan bedrijven die oog hebben voor de gelijkheid en gezondheid van medewerkers, bedrijfspanden verduurzamen of elektrische wagenparken aanleggen. Ook in de samenleving zien we een verschuiving van bezit naar delen en zijn er duizenden lokale initiatieven actief op het socialer en groener maken van buurten.

Deze voorbeelden leren ons te focussen op welke concrete stappen we wél kunnen nemen om te werken aan een betere wereld. Heb je daarom wel eens gehoord van de sociale handafdruk of Social Handprint? Daarmee krijg je zicht op wat je bedrijf aan positieve impact op de wereld maakt, en waar nog winst te behalen valt. Oftewel: waar je de Footprint zo klein mogelijk wilt houden, wil je juist een zo groot mogelijke Social Handprint.

Benieuwd hoe je deze voor jouw bedrijf berekent? Wij helpen je!

De Social Handprint

De Social Handprint is een impactvisualisatie waarmee al ruim 2300 organisaties hun impact aan de hand van de Sustainable Development Goals zichtbaar maken. Sinds eind 2022 is deze ook beschikbaar voor het dienstverlenend mkb.

Deze werelddoelen richten zich op hoofdthema’s zoals armoedebestrijding, kwaliteitsonderwijs, duurzame energie en economische groei. Daarmee zijn de SDG’s een kapstok om jouw sociale en duurzame inzet aan op te hangen. Heb jij bijvoorbeeld een werkend diversiteitsbeleid? Dan draag je bij aan SDG 5: Gendergelijkheid. Of wat dacht je van het bieden van stage- en leerplekken? Door arbeidsmarktkansen te vergroten, draag je bij aan SDG 4: Kwaliteitsonderwijs.

Verbeter je bedrijfsresultaten

Het laten berekenen van je Social Handprint is niet alleen interessant om je prestaties te meten, ook kan je zo makkelijk je bedrijfsresultaten verbeteren. Bovendien hoef je geen groot bedrijf te hebben om al impact te maken. Het midden- en kleinbedrijf beslaat maar liefst 99,9% van alle bedrijven in Nederland en heeft daarom een enorme invloed op onze samenleving.

Jouw impactwaarde in euro’s

Met de Social Handprint, krijg je naast inzicht in je bijdrage aan de SDG’s, ook inzicht in de “maatschappelijk waarde” van je bedrijfsactiviteiten. Dit is een indicatie van de positieve impact die jaarlijks door jouw bedrijf gemaakt wordt. Deze waarde wordt uitgedrukt in euro’s, afgezet tegen je omzet, en berekend per FTE.

Door bijvoorbeeld actief bij te dragen aan het mentaal welzijn van jouw medewerkers, iets terug te geven aan de samenleving, of je meubilair een tweede leven te geven, vergroot je de impactwaarde van je bedrijf.

Direct aan de slag

Benieuwd geworden naar de sociale afdruk van jouw bedrijf? Doorloop de vragenlijst en krijg inzicht jouw Social Handprint.

Maak vandaag jouw impact zichtbaar en bouw mee aan een betere samenleving.

Lees ook: 5 redenen om vandaag nog de impact van jouw bedrijf te meten.

Burgemeester van Karnebeeklaan 10
2585 BB, Den Haag
Email: info@socialhandprint.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.