Bedrijfsovername, wat zijn de voordelen?

12 maart 2019 15:56

Bedrijfsovername, wat zijn de voordelen?

Heb je plannen voor een bedrijfsovername? Het begint allemaal bij een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding verhoogt de kans op slagen van het proces. Maar, wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een bedrijfsovername?

Mogelijkheden overdracht

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn bij een overdracht. Bedrijfsoverdracht kan op twee verschillende manieren. De eerste manier is de aandelenoverdracht.

Het kapitaal van een bv bestaat uit aandelen. Aandelenoverdracht betekent dat de koper de aandelen van het bedrijf overneemt. Hierbij wordt de koper de nieuwe aandeelhouder van het bedrijf. Contracten, schulden, personeel, voorraden en andere bezittingen zullen bij dit proces automatisch overgaan naar de koper. Ofwel, alles wat de onderneming heeft, neemt de koper over. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat aandelenoverdracht een notariële akte vereist. Hier zijn vaak extra kosten aan verbonden.

Een tweede mogelijkheid is de activa-passiva transactie. Bij deze overdracht neemt de koper geen aandelen over. De koper bepaalt in deze situatie samen met de verkoper wat er wel en niet wordt overgenomen. De overname van activa en passiva wordt in een specifieke overeenkomst vastgelegd. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld machines, personeel en voorraden.

Voordelen bedrijfsovername

Zelf een bedrijf opstarten, of toch een bedrijf overnemen? Bedrijfsovername kent enkele voordelen ten opzichte van het zelf opstarten van een bedrijf. Bij een bedrijfsovername ben je vaak al verzekerd van een bedrijfspand, inkomen, klantenbestand en naamsbekendheid. Dit kan je al goed op weg helpen, maar er komen ook veel andere zaken kijken bij een bedrijfsovername. Nieuwsgierig? Dan is deze masterclass wellicht iets voor jou!

Wat komt er bij kijken?

Een goede voorbereiding is uitermate belangrijk. Begin op tijd met nadenken over wat je graag wilt. Op welke doelgroep, sector en regio wil je je gaan richten? Waar wil je in groeien en waar ligt de uitdaging? Daarnaast is het belangrijk om na te denken over het type bedrijf. Wanneer de antwoorden op deze vragen helder zijn kun je op zoek gaan naar een geschikt bedrijf dat bij jouw belangen past.

Heb je interesse in een bedrijf? Zoek zoveel mogelijk uit over dit bedrijf. Check ook of de informatie die de verkoper je heeft gegeven correct is. Eenmaal in bezit van alle informatie kan het overnametraject voortgezet worden. Dit traject bevat onder andere essentiële informatie over het onderhandelen en de financiering van het bedrijf.

Overweeg je een bedrijfsovername of wil je hier meer over weten? Hét Ondernemersbelang organiseert masterclasses over bedrijfsovername. In de masterclasses wordt diep ingegaan op het overnameproces en het voortraject. Heb je vragen over dit onderwerp? Tijdens de masterclasses kun je antwoord krijgen op deze vragen.

Tekst: Kira Stienstra

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.