Zuivere lucht is een recht, geen luxe

21 februari 2024 09:00

Zuivere lucht is een recht, geen luxe

Ze zijn steeds vaker in het nieuws: ex-medewerkers die ernstig ziek zijn door jarenlange blootstelling aan schadelijke stoffen op hun werk. Wetgeving schiet tekort, maar dat betekent niet dat jij je medewerkers niet kunt of hoeft te beschermen. Integendeel.

Het inademen van fijne stofdeeltjes kan ziekten als longkanker, beroertes en hartziekten veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat elk jaar ongeveer 7 miljoen mensen overlijden door vervuilde lucht. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn over de risico’s van luchtvervuiling. En daarmee ook steeds meer wet- en regelgeving. Toch is dit niet genoeg. Dat komt deels door een verkeerde focus.

Binnenlucht is vaak meer vervuild van buitenlucht 

Wet- en regelgeving richt zich vooral op de uitstoot van schadelijke stoffen in de buitenlucht. Zo beschermen ze mens en milieu. Maar wat veel mensen niet weten, is dat binnenlucht vaak tot 100 keer zo vervuild is als buitenlucht. Dit geldt vooral voor werkplekken waar goederen worden bewerkt en verwerkt. Je hoeft dus geen Tata Steel of Chemours te zijn om schadelijke stofdeeltjes in de lucht van je bedrijf te hebben.  

Productieprocessen, mechanische processen en chemische reacties kunnen stuk voor stuk stof veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan fijne stofdeeltjes door o.a. slijpen, snijden, schuren en polijsten. De stofdeeltjes verspreiden zich door werkprocessen gemakkelijk door je hele werkomgeving.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en ventilatie zijn onvoldoende

Voor veel schadelijke stoffen die ontstaan op het werk bestaan persoonlijke beschermingsmiddelen. Door deze goed te gebruiken verklein je de gezondheidsrisico’s bij medewerkers die bijvoorbeeld lassen, slijpen of zagen.

Toch zijn zij niet degenen die het meeste risico lopen. Dat zijn namelijk de mensen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Medewerkers, leveranciers en klanten die door je fabriek lopen bijvoorbeeld.

Ook mechanische ventilatie is niet genoeg wanneer er een grote hoeveelheid vervuiling in de lucht terechtkomt. (Schadelijke) stofdeeltjes blijven dus alsnog in de lucht zweven en worden nog steeds ingeademd.

Geef je team de gezonde lucht waar ze recht op hebben

Het is jouw verantwoordelijkheid, of sterker nog, je plicht, om de gezondheid van je team te beschermen. Niet pas als er wet- en regelgeving is. Niet pas als je eerste medewerker na jaren trouwe dienst ziek wordt. Als je daarop wacht, ben je te laat. Dus wat kan je vandaag nog doen om je medewerkers die gezonde lucht te geven waar ze recht op hebben?

Laat je adviseren over zuivere lucht in jouw bedrijf

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met één van de luchtzuiveringsspecialisten van Zehnder Clean Air Solutions. Ontdek hoe vervuild lucht jouw lucht is en wat er nodig is om de concentratie stofdeeltjes te verminderen voor zuivere lucht.

Met luchtzuiveringssystemen zoals die van Zehnder Clean Air Solutions verwijder je gevaarlijke stofdeeltjes uit de lucht voordat je medewerkers ze kunnen inademen. Daarmee bescherm je hen tegen ziekte door schadelijke stofdeeltjes en virussen op de lange én korte termijn.

PS Wist je dat zuivere lucht nog veel meer voordelen heeft? Zo bespaar je ook op 5 soorten operationele kosten, waaronder schoonmaakkosten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.