Weet jij hoe (on)gezond de lucht op je werkplek is?
1 juli 2025 09:00
Sta je wel eens stil bij de luchtkwaliteit op je werkplek? Grote kans van niet. Toch is dat wel slim, want vaak is de lucht veel ongezonder dan je denkt. Wanneer je langere tijd schadelijke stofdeeltjes inademt, kunnen ze grote schade toebrengen aan je gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen.
Deze schadelijke stoffen vind je (waarschijnlijk) ook op jouw werkplek
In elk bedrijf is stof te vinden. Hoewel het woord ‘stof’ onschuldig klinkt, heb je vaak (ongemerkt) te maken met fijne stofdeeltjes die schadelijk zijn voor je gezondheid. Denk aan:
- Chemische dampen die vrijkomen uit o.a. schoonmaakmiddelen, verf, en lijm
- Stoffen die ontstaan door industriële werkprocessen: denk aan lasrook, kwartsstof en nikkelstof
- Stofdeeltjes die ontstaan door het verwarmen of verbranden van materialen
- Uitlaatgassen van verkeer in de buurt
- Silicastof door slijtage van betonnen vloeren, veroorzaakt door het rijden met heftrucks
- Rubberstof door slijtage aan rubberen banden van heftrucks, waarbij o.a. weekmakers, vulstoffen, stabilisatoren en pigmenten in de lucht terechtkomen
- Kartonstof en houtstof door het vouwen, optillen, neerzetten, verplaatsen en stapelen van dozen en pallets
Gezondheidsrisico's: meer dan onschuldige klachten
De impact van het inademen van deze stofdeeltjes kan groot zijn. Het begint vaak met ‘lichte klachten’ als:
- Hoesten en niezen
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Allergische reacties
- Concentratieverlies
Bij deze symptomen denk je misschien niet meteen aan luchtvervuiling. Toch kunnen op langere termijn ook ernstigere aandoeningen ontstaan, die vaak pas na lange tijd aan het licht komen:
- Hart- en vaatziekten
- Astma
- COPD
- (Long)kanker
Met deze 5 simpele tests ontdek je snel of de lucht op jouw werkplek vervuild is.
Medewerkers worden onvoldoende beschermd tegen het inademen van schadelijke stoffen
Er bestaan (inter)nationale afspraken over de toegestane hoeveelheid fijnstof in de lucht. Maar deze hebben alleen betrekking op buitenlucht. Bovendien liggen deze grenswaarden vooralsnog hoger dan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat terwijl de lucht van industriële werkomgevingen vaak juist veel meer vervuild is dan buitenlucht. Zo adem je op je werk 20 tot 100 keer meer schadelijke stofdeeltjes in dan de WHO aanbeveelt voor de buitenlucht. Dus wat nu?
3 maatregelen tegen schadelijke lucht
Stof is er nu eenmaal. Daar kun je weinig aan doen. Toch kun je maatregelen nemen om de hoeveelheid stof te verminderen en je medewerkers te beschermen tegen ziekte:
- Zorg voor bewustzijn en training van je medewerkers over veilig werken
- Bied je personeel persoonlijke beschermingsmiddelen aan
- Combineer mechanische ventilatie met luchtreinigers
Onderzoek laat zien dat mensen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen het meeste risico lopen. Medewerkers, leveranciers en klanten die door je fabriek lopen bijvoorbeeld. Waarschijnlijk maak je al gebruik van ventilatiesystemen voor het verversen van je binnenlucht. Dat is nuttig voor het verlagen van CO2-niveaus, maar onvoldoende voor het verwijderen van alle schadelijke stofdeeltjes.
Luchtzuiveringssystemen reinigen de bestaande binnenlucht en zijn speciaal bedoeld om de vele (soorten) schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen. Ze zijn daarom een ideale aanvulling op je mechanische ventilatie.
Lees meer over een gezonde werkplek met zuivere lucht
Meer weten over hoe je je medewerkers het beste beschermt tegen (schadelijke) stofdeeltjes? Hoe je met een luchtreiniger optimaal kunt profiteren van je bestaande ventilatiesysteem? Of welke voordelen zuivere lucht nog meer heeft voor je bedrijf? Op de blog vind je allerlei artikelen over zuivere lucht voor iedere sector.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.