Adem jij vervuilde lucht in op je werk? 5 simpele tests

13 mei 2024 09:00

Adem jij vervuilde lucht in op je werk? 5 simpele tests

Tijdens het werken in een industriële omgeving komen vaak veel stofdeeltjes in de lucht terecht. Wanneer je deze over een langere periode inademt, kun je (ernstig) ziek worden. Helaas is luchtvervuiling niet altijd goed zichtbaar. Met deze 5 simpele tests ontdek je snel of de lucht op jouw werkplek vervuild is.

1. Zakdoekonderzoek

Vaker een zakdoek in je hand dan een beker koffie? Dit kan een teken zijn van een slechte luchtkwaliteit. Vooral als je na het snuiten zwarte restjes in je zakdoek vindt. Constant niezen en een loopneus zijn de iets onschuldigere gevolgen van vervuilde lucht. Toch zijn beide mogelijk een teken van een grote hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht.

2. Douchedetective

Voel je na een werkdag zo vies dat je meteen onder de douche wil springen? Een slechte luchtkwaliteit kan de boosdoener zijn. Vieze, stoffige lucht heeft niet alleen invloed op je luchtwegen, maar komt ook terecht op je huid en in je haar. Kijk daarom eens naar de kleur van het water tijdens het douchen. Gaat die kleur richting zwart, dan is dat geen goed teken.

3. Schoonmaakscan

Ruikt je werkplek altijd naar pas gedweilde vloer of ontsmettingsmiddel? Dat is niet zo gek. Wanneer stof constant neerdaalt op oppervlakken en producten, is schoonmaken waarschijnlijk aan de orde van de dag. Toch is die frisse geur niet zo onschuldig is als hij lijkt. De chemische dampen in schoonmaakmiddelen adem je ook in.

4. Voetsporeninspectie

Zie je (kleine) stofwolken opwaaien wanneer bijvoorbeeld een heftruck langsrijdt? Of laten je collega's voetafdrukken achter op de vloer? Dit is een duidelijk teken dat het tijd is om de hoeveelheid stof op je werkplek te verminderen.

5. Luchtwegalarm

Misschien wel het meest voor de hand liggende teken van een slechte luchtkwaliteit op je werkplek: vaak hoesten, kortademigheid, een constant kriebelende keel... Zijn je luchtwegen geïrriteerd, moet je vaak je keel schrapen of heb je zelfs ademhalingsproblemen? Dit zijn allemaal aanwijzingen dat je vervuilde lucht inademt. Ook geïrriteerde slijmvliezen en ogen kunnen een teken zijn dat er schadelijke stofdeeltjes in de lucht zitten. Wuif deze klachten dus niet weg met “het is maar een kleine verkoudheid.” Je lichaam geeft op dat moment duidelijke signalen af: de lucht is ongezond.

Zuivere lucht onmisbaar voor een gezonde werkplek

De vraag is nu: wat kan je doen om je gezondheid te beschermen tegen stofdeeltjes en ziekte? Ventilatie en persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet altijd mogelijk of genoeg. Daarom is het slim luchtzuiveringssystemen te laten installeren. Luchtreinigers vangen grove tot (ultra)fijne stofdeeltjes op uit de lucht en blazen schone, zuivere lucht weer terug de ruimte in. Je kunt stof namelijk niet voorkomen, maar wel beheersen. Door (schadelijke) stofdeeltjes uit de lucht te verwijderen kunnen ze niet meer worden ingeademd door mensen in je werkomgeving.

Meer weten over gezonde, zuivere lucht op je werk? Lees de blogartikelen van Zehnder Clean Air Solutions

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.