Weer naar je werk? Voordelen van zakelijk een (elektrische) scooter kopen

4 juni 2020 13:58

Weer naar je werk? Voordelen van zakelijk een (elektrische) scooter kopen

Tot 1 juni mochten we ‘pootje baden’ en proeven van de subtiele versoepelingen die door zijn doorgevoerd. Vanaf deze week springen we in het diepe. De maatregelen zijn versoepeld en langzaam maar zeker gaan we weer aan het werk op de vaste werkplek.

Omdat veel werknemers weer naar hun werk gaan, verwacht het NS weer een stijging in het aantal reizigers en is het vanaf 1 juni verplicht om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Individueel vervoer, zoals de auto, geeft voor veel mensen een vertrouwd gevoel. Als werkgever is het nu extra belangrijk om de gezondheid en veiligheid van je personeel in acht te houden.

1. Beperkte zitplekken in het openbaar vervoer vermijden

De anderhalve meter regel blijft ook na de versoepelingen van kracht. Ook in het openbaar vervoer blijft de anderhalve meter dus verplicht. Dit betekent dat er in de bus, tram, trein en metro slechts beperkte ruimte is voor het aantal reizigers. Zo worden er in de treinen van NS met een groene sticker aangeduid op welke stoelen plaats genomen mag worden, om zo de afstand te bewaren. Gevolg: de trein kan maar tot 50% bezet worden. 9

Verplichten om met het openbaar vervoer naar het werk te komen is wat stug en ook niet flexibel. Biedt daarom de mogelijkheid om met individueel vervoer naar het werk te kunnen reizen. Dat kan met de auto, maar je kunt ook bedrijfs scooters aanschaffen bij een scooterwinkel bij jou in de regio of mogelijk zelfs binnen je netwerk. Elektrische scooters zijn bijvoorbeeld zuinig in gebruik en bieden een veilige, comfortabele oplossing voor het woon-werkverkeer.

2. Zakelijk een scooter kopen = BTW aftrek!

Omdat je een scooter zakelijk aanschaft, kun je de 21% BTW terugvorderen. Een scooter van €3.200 kost je zo nog maar €2644,63. Dat scheelt je bijna €600, die je weer kunt investeren in je bedrijf. En bij zakelijk een scooter leasen, betaal je maandelijks slechts €87,77 (o.b.v. 36 maanden).

3. Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA)

Naast de BTW aftrek kun je als ondernemer een bedrag tussen €2.031 en €56.642 investeren in bedrijfsmiddelen. Een scooter valt daar ook onder. Het fijne hieraan is dat je in aanmerking komt voor een aftrek van 28% aan het investeringsbedrag. Dat levert jou als ondernemer €700 op waarmee je je winst mag verlagen. Bingo!

4. Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil)

Voor benzine scooters kun je alleen rekenen op de BTW aftrek en de investeringsaftrek. Wil je een elektrische scooter kopen? Dan kun je rekenen op nog meer fiscale voordelen! Zoals de Vamil. Dit is een regeling om ondernemers te stimuleren om in milieuvriendelijke bedrijfsvoeringen te investeren. Normaliter schrijf je een scooter in 5 jaar af. De Vamil regeling biedt de mogelijkheid om 50% van de investering het eerste jaar voor 75% af te schrijven.

Voor de scooter van €2644,63 mag je van de helft, €1322,32, 50% afschrijven in het eerste jaar. Dat komt neer op een bedrag van €991,74 waarmee je je winst mag verlagen voor dat jaar. En daar hoef je dus ook weer minder belasting over te betalen!

5. Milieu Investerings Aftrek (MIA)

Dit is een verlengde van de Vamil regeling. De MIA aftrek bedraagt 13,5% over de 50% van de waarde. Hierboven hebben we uitgerekend dat de helft van de scooter €1322,32 bedraagt. Dankzij de MIA regeling mag je nog eens €198,35 van je winst aftrekken.

Let wel op! Een belangrijke voorwaarde voor de MIA is dat het investeringsbedrag exclusief BTW minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel is.

Het fijne is dat je alle regelingen tegelijk mag toepassen. Het eerste jaar mag je in totaal €1890,09 ten laste van je fiscale winst opvoeren. Heb je een elektrische scooter aangeschaft en wil je gebruik maken van de Vamil en MIA regeling? Dan moet je binnen 3 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst een melding maken via het mijn.rvo.nl. Na de melding kun je de Vamil en MIA aftrek toepassen in de belastingaangifte.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.