Waarom steeds meer bedrijven sturen op elektrisch wagenpark

13 november 2023 16:15

Waarom steeds meer bedrijven sturen op elektrisch wagenpark

Afscheid nemen van het oude rijden en investeren in een elektrisch wagenpark. Steeds meer bedrijven doen het, al dan niet als onderdeel van een breder pakket aan verduurzamingsmaatregelen. Naast een elektrisch wagenpark gaat het dan bijvoorbeeld over zonnepanelen op het dak of een carport bij het kantoor. Wat zijn de voordelen van een elektrisch wagenpark voor bedrijven?

Elektrisch wagenpark bevordert duurzame mobiliteit in Nederland

Veel consumenten willen inmiddels overstappen op een elektrische auto, of kiezen als alternatief voor de hybride variant. Een bekende drempel waar zij nu nog tegenaan lopen, is het niet snel genoeg kunnen opladen van de elektrische auto of het niet overal kunnen opladen. Werkgevers kunnen voor een belangrijk deel die zorgen wegnemen door te investeren in een elektrisch wagenpark, met de bijbehorende infrastructuur in de vorm van laadpunten. Dankzij de uitbreiding van de mogelijkheden tot snelladen kan het bedrijfsleven de transitie naar duurzame mobiliteit in Nederland sterk bevorderen.

Fleet managers druk met elektrificatie wagenpark

Dat bedrijven willen investeren in de elektrificatie van het wagenpark, dat blijkt inmiddels. Het aandeel EV’s binnen het totale Nederlandse wagenpark is in 2023 met 0,92 procentpunt toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, en die stijgende lijn was ook in eerdere jaren zichtbaar. Fleet managers zijn zich uitgebreid aan het oriënteren op de mogelijkheden van elektrisch rijden voor hun werknemers. De keuze voor het elektrificeren van een wagenpark kent verschillende motivaties. Het milieutechnisch aspect speelt een belangrijke rol; een duurzaam wagenpark levert een wezenlijke bijdrage aan de CO2-uitstoot van bedrijven. Die CO2-uitstoot kan in de praktijk met 60% dalen.

Een ander aspect is te vinden in de financiële voordelen van een elektrisch wagenpark voor bedrijven. Zo ben je als bedrijf minder geld kwijt aan brandstofkosten, terwijl je voor de investering in de infrastructuur voor laadpunten gebruik kunt maken van diverse subsidievormen en fiscale voordelen.

Elektrisch rijden verder toegankelijk maken

De huidige verkoop van elektrische auto’s bevindt zich in een dipje. Consumenten twijfelen omdat ze niet zeker weten of, en hoeveel motorrijtuigenbelasting ze op termijn moeten betalen. Ook deze zorgen kunnen door werkgevers worden weggenomen. De consument betaalt namelijk geen motorrijtuigenbelasting voor een auto van de zaak. Die belasting wordt door de leasemaatschappij of werkgever afgedragen. Wel zit de belasting doorgaans verweven in de leasevergoeding, maar dankzij de fiscale voordelen voor bedrijven zijn die kosten doorgaans beperkt.

En ook het aantal mogelijkheden voor het opladen van de elektrische auto hoeft geen probleem te vormen. Zo kan de werknemer altijd kiezen voor een laadpaal thuis en/of gebruikmaken van de geschikte laadinfrastructuur bij het bedrijf.

Voordelen elektrisch wagenpark voor werkgevers

In hoeverre profiteer je als ondernemer van een elektrisch wagenpark voor je werknemers? De voordelen van een elektrisch wagenpark zijn zowel milieutechnisch als financieel zichtbaar. Bedrijven die de keuze maken voor een elektrisch wagenpark profiteren namelijk direct van een veel lagere CO2-uitstoot. Dat is goed voor de directe omgeving van je bedrijf en zorgt voor een positief imago. Een win-win situatie voor ondernemers die betrokkenheid willen creëren binnen de regio. 

Bovendien liggen de onderhoudskosten voor een elektrische auto over het algemeen veel lager ten opzichte van brandstofauto’s, terwijl bedrijven bij de transitie naar elektrisch rijden in aanmerking komen voor fiscale voordelen die de overstap aantrekkelijk maken. Tot slot ligt de restwaarde voor elektrische auto’s een stuk hoger, waardoor ook na het aflopen van de leaseconstructie op elektrische auto’s er nog sprake is van financieel voordeel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.