Waar breng ik mijn spaargeld onder tegen de hoogste spaarrente?

11 november 2022 12:58

Waar breng ik mijn spaargeld onder tegen de hoogste spaarrente?

Hoera: de spaarrente zit in de lift. Sparen loont weer! Maar waar breng ik mijn spaargeld onder? Wie geeft de hoogste spaarrente en heeft voor mij de best passende voorwaardes? Dat kom je te weten door ‘spaaraanbiedingen’ te vergelijken. Online de actuele spaarrente vergelijken is een belangrijke eerste stap in de zoektocht naar de voor jou beste keus.  

Een hogere spaarrente - meer rente-inkomsten -  betekent: meer spaarsaldo. Daarom is het slim om uit te zoeken welke aanbieder de hoogste spaarrente biedt.

Spaarrentes lopen sterk uiteen. De verschillen tussen de rentevergoedingen van banken zijn groot. Binnen Nederland, maar afgezet tegen internationale banken nog veel groter. Doorgaans hanteren de kleinere en internationale banken een hogere spaarrente dan de grote Nederlandse banken.

Stijging spaarrente zet naar verwachting door 

De spaarrente was geruime tijd historisch laag. De verwachting is dat de ingezette stijgende lijn geruime tijd zal doorzetten. Dat de spaarrente in rap tempo stijgt komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in maar liefst elf jaar zijn spaarrente verhoogde. Dit deed de ECB omdat ze de hoge inflatie in Europa omlaag wil brengen. En als de ECB-rentes omhoog gaan, stijgt de spaarrente ook. Voorspeld wordt dat de spaarrente komende jaren verder zal stijgen. 

Voor wie een hogere spaarrente wil: deposito sparen!

Al levert vrij sparen gelukkig weer spaarrente op, mogelijk is deposito sparen  een nog aantrekkelijker keuze.  

Wat is deposito sparen?  Een deposito is een spaarrekening waarop je spaargeld voor een afgesproken periode vaststaat. Bij deposito sparen mag je tussentijds geen geld opnemen, waarvoor in ruil je een hogere rente krijgt. Wil je binnen de afgesproken periode toch geld opnemen, dan betaal je doorgaans een boete. 

Een slimme zet is om online deposito vergelijken bij Sparen.com in te zetten. Dat is bij uitstek geschikt voor iedereen die spaargeld langere tijd kan missen en zelf in alle rust - en zonder lange wachttijden - het liefst zoveel mogelijk zelf online regelt. De spaarrentes en de aanbieders staan van hoog naar lager gerangschikt en de voorwaarden staan duidelijk vermeld. Eventueel kan ook nog de telefonische klantenservice worden ingeschakeld. 

Hoge spaarrente graag, maar hoe veilig is sparen? 

Sparen vinden we belangrijk. Spaargeld is je reservepot en fungeert tevens als oudedagsvoorziening. We willen ervan verzekerd zijn dat ons zuurverdiende spaargeld niet opeens als sneeuw voor de zon verdwijnt.  

Spaarders kunnen gerust zijn, want je loopt geen groot risico als je voor de hoogste spaarrente gaat. Bij een faillissement van een bank gaat het garantiestelsel op. Nederland en andere EU-landen zijn verplicht een garantiebedrag van maximaal € 100.000 per burger te hanteren. Landen die onderdeel van de EU zijn, maar niet van de Eurozone, mogen dit bedrag in lokale valuta uitkeren. Het bedrag moet omgerekend in euro’s evenveel zijn. Je loopt enkel koersrisico.   

En hoe zit het met digitale veiligheid? 

Ook bij kleinere banken hoef je geen angst te hebben. De meeste internetspaarrekeningen zijn gekoppeld aan een vaste tegenrekening. Overboekingen gaan dan altijd via jouw betaalrekening. Een overboekingsopdracht naar een andere rekening wordt simpelweg niet uitgevoerd. Daarbij komt dat er een extra veiligheid is ingebouwd: een code via een apparaatje of een vingerafdruk. Dus met alleen een inlognaam en wachtwoord kan iemand zich geen toegang verschaffen tot je internetsite; digitaal sparen kent een heel laag risico. 

5 Tips voor digitaal veilig sparen:

  • Houd beveiligingscodes geheim.
  • Laat je bankpas nooit door iemand anders gebruiken.
  • Kijk regelmatig of alles oké is op je rekeningen. 
  • Meld het gelijk als je vreemde transacties constateert.
  • Volg aanwijzingen strikt op bij (vermeende) fraude. 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.