Voor- en nadelen van een tankpas

24 december 2021 09:06

Voor- en nadelen van een tankpas

Het is wellicht een cliché maar er zit ook veel waarheid in: de meeste ondernemers hebben een hekel aan administratie. Denk bijvoorbeeld maar aan het bewaren van je benzinebonnetje. Hoe vaak tank jij in de maand en denk je er altijd aan om de bonnetjes te bewaren en in de administratie te laten bewaren? ‘Maar ik heb toch bewijs als ik met pin heb betaald en de rest regelt de boekhouder wel?’ In de praktijk is dat niet zo simpel.

De belastingdienst mag van een ondernemer verwachten dat deze de administratie goed verzorgt. Geen benzinebon betekent ook geen bewijs om de btw terug te vragen en een belastinginspecteur mag ook de aftrek van de gehele uitgave weigeren. Dat kan echt een dure grap worden bij een mogelijke controle. Daar kan een tankpas zeer nuttig zijn, zeker als er meerdere zakelijke auto’s zijn en ook werknemers tanken op rekening van de zaak.

Hoe werkt zo’n tankpas nu precies?

De werking van een tankpas is heel eenvoudig. In plaats van met je pinpas, betaal je met je tankpas. De pas gaat in de automaat en voor de betaling gebruik je de bijbehorende code. Er zijn in principe twee soorten tankpassen: merkgebonden en niet-merkgebonden. Dat spreekt eigenlijk al voor zich. Heb jij een voorkeur voor een bepaald merk zoals Tango, dan kies je voor een tankpas van dat tankstation. Deze kan je niet gebruiken bij andere pompen. Er zijn ook maatschappijen die algemene bankpassen uitgeven. Een dergelijke pas, wordt ook vaak gebruikt door leasemaatschappijen. Het is een keuze wat jou het meeste aanspreekt.

De voordelen van een tankpas

Een bankpas zorgt voor minder administratieve rompslomp. In plaats van iedere keer een benzinebon te moeten verwerken, komt er een maandelijkse factuur. Deze kan ook in een keer worden betaald. Uiteraard is het ook mogelijk om een dergelijke factuur digitaal te krijgen. In de moderne boekhouding kan een dergelijk factuur meestal automatisch worden verwerkt. Dus geen zorgen meer over verloren benzinebonnetjes of geweigerde vooraftrek van btw. Kortom de boekhouder, zeker als je dat zelf bent, zal tevreden zijn omdat het beduidend minder tijd kost om de administratie bij te houden. Het is ook meer overzichtelijk omdat er maar een betaling per maand nodig is. Zijn er meerdere zakelijke auto’s binnen de onderneming, dan is het eenvoudiger om vergelijkingen te maken. Vertrouwen is immers erg goed, maar een beetje controle nog beter.

De nadelen van een tankpas

Indien je kiest voor een merkgebonden pas kan je uiteraard maar bij een soort tankstation terecht. Dat kan even slecht uitkomen indien je moet tanken terwijl er geen geschikte pomp in de buurt is. Daar staat tegenover dat merktrouw ook vaak beloond wordt. Veel ondernemers betalen te veel voor brandstof. Een merkgebonden pas levert extra kortingen of andere extraatjes op die je bij een algemene pas niet krijgt. Verder is een tankpas vaak niet gratis, maar wordt er een bijdrage van je verwacht voor de diensten die je krijgt. Een groot bedrag per maand zal dat in het algemeen niet zijn, maar het is iets om even op te letten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.