Vier tips hoe je de duurzaamheid kan optimaliseren van je bedrijfspand

23 februari 2024 08:47

Vier tips hoe je de duurzaamheid kan optimaliseren van je bedrijfspand

Duurzaamheid is het toverwoord van de afgelopen jaren: het is niet alleen ‘hip’ om je hiermee bezig te houden als bedrijf, maar ook noodzakelijk om het klimaat een handje te helpen. Als particulier kan je al allerlei duurzaamheidsmaatregelen nemen, maar ook als bedrijf kan je stappen richting een duurzamer wereld ondernemen. Naast dat je bijdraagt aan een beter milieu, zorgt dit ook voor kostenbesparing en geef je je bedrijf een beter imago. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips hoe je als bedrijf de duurzaamheid kan optimaliseren.

Energie optimaler gebruiken

Hoewel we een hele opsomming kunnen maken van de meest effectieve manieren hoe je je bedrijfspand kan verduurzamen, zijn er een aantal basisstappen die het belangrijkste zijn. Eén daarvan is het aanpakken van de energie-efficiëntie van je bedrijfspand. Wat houdt dit precies in? Dit betekent dat je bijvoorbeeld in het hele pand de verlichting vervangt door LED-lampen, die minder energie slurpen en langer meegaan. Verder kun je als bedrijf overwegen om zonnepanelen te laten installeren voor een eigen groene energiebron. Andere stappen die veel bedrijven ook zetten, is het beter isoleren van het bedrijfspand. Met een goede isolatie zijn andere stappen van verduurzaming ook meer rendabel, zoals het aanschaffen van een warmtepomp.

Waterbesparen als bedrijf

Iets wat de duurzaamheid kan remmen van een bedrijf, is het gebruik van te veel water. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kan ondernemen om je waterverbruik te verminderen. Zo kan je waterbesparende kranen installeren en de toiletten op een laag spoelvolume zetten. Tevens kiezen sommige bedrijven ervoor om regentonnen te plaatsen om regenwater op te vangen. Dit water kan weer worden gebruikt voor de landschapsirrigatie. 

Milieuvriendelijk reizen

Niet alleen het bedrijfspand zelf kan je verduurzamen, ook hoe werknemers zich verplaatsen naar werk is iets wat je kan verduurzamen. Daarom is het een goed idee om je werknemers aan te moedigen om op de fiets naar werk te komen, door (elektrische) fietsen te verschaffen en fietsenstallingen. Ook kan je als werkgever stimuleren dat er meer wordt gereisd met het openbaar vervoer of met elektrische auto’s. Op deze manier kan je met het hele bedrijf je ecologische voetafdruk verminderen en dus kiezen voor duurzamere reisalternatieven.

Energielabel voor bedrijven

Om te weten waar je nu staat als bedrijf op het vlak van duurzaamheid, kan je een nulmeting laten doen door bijvoorbeeld Renewable Partners. Na deze meting weet je onder welk energielabel je valt, van waar je verstrekt, en waar je graag naartoe wilt. Zo weet je welke stappen je kan gaan ondernemen om je bedrijfspand te gaan verduurzamen en weet je welke mogelijkheden er zijn.

Hierbij kan je ook advies krijgen van Renewable Partners over welke verbeteringen het beste passen bij jouw bedrijf. Het rapport weegt de investeringen, subsidies en opbrengsten tegen elkaar af om zo een maximale ROI te genereren. Vraag dus eenvoudig een energielabel bedrijfspand aan om te kunnen gaan verduurzamen!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.