Twee belangrijke verzekeringen voor zzp’ers

10 juni 2024 16:03

Twee belangrijke verzekeringen voor zzp’ers

Steeds meer Nederlanders maken de stap naar het ondernemerschap. Er staan inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en dat worden er iedere dag meer. Meer vrijheid en een hoger inkomen zijn wat veel mensen over de streep trekken om te gaan ondernemen. Tegelijkertijd brengt het ondernemen bepaalde risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er genoeg verzekeringen beschikbaar om de risico’s mee af te dekken.

In dit artikel willen we twee van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers kort toelichten: de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dat scheelt je weer uitzoekwerk!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Werk je in loondienst, dan is de kans klein dat je helemaal zonder inkomen kunt komen te zitten. Kun je namelijk een langere tijd niet werken, dan kun je meestal in aanmerking komen voor een uitkering van de overheid. Voor ondernemers geldt dit helaas niet. Als ondernemer loop je dus het risico dat je zonder enige vorm van inkomen komt te zitten.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (AOV) kun je dit risico afdekken. Word je langdurig ziek, of krijg je te maken met een ongeval, burn-out of zwangerschap? Dan kun je bij je verzekeraar aanspraak maken op een uitkering. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van deze uitkering afhangt van de voorwaarden die je zelf hebt gekozen bij het afsluiten van je verzekeringspolis. Dit kan onder andere afhankelijk zijn van je huidige inkomen, de mate van arbeidsongeschiktheid waarvoor je je wilt verzekeren en de gekozen wachttijd voordat de uitkering ingaat.

Momenteel is de AOV niet verplicht, maar wel heel verstandig om af te sluiten. Het lijkt er zelfs op dat de overheid je als zzp’er binnenkort wel verplicht gaat stellen om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk het eigenlijk is om over deze polis te beschikken.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Nog een verzekeringspolis waar je als zzp’er veel baat bij kunt hebben, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Deze verzekering biedt bescherming tegen de financiële gevolgen van claims als jij of je product schade veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen. Dit kan variëren van materiële schade tot letselschade. Het is belangrijk om te beseffen dat dergelijke claims aanzienlijke financiële gevolgen kunnen hebben, en zonder een AVB zou je deze kosten zelf moeten dragen

Je zou misschien denken dat deze verzekering erg lijkt op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dat klopt inderdaad. Echter, als je schade aanricht terwijl je aan het werk bent, dan kun je niet terugvallen op je particuliere polis voor aansprakelijkheid. Ook als je een bedrijfsvorm zonder rechtspersoonlijkheid hebt.

Starters kunnen korting krijgen

Als je net begonnen bent, dan heb je misschien geen zin om verzekeringen af te sluiten, omdat dit extra kosten met zich meebrengt. Toch is het ook in de beginfase van je bedrijf belangrijk om goed verzekerd te zijn. Je hebt dan tenslotte nog geen geldreserves op kunnen bouwen. Ook wil het in de beginfase van een bedrijf nog wat vaker voorkomen dat er dingen misgaan.

Vaak kom je als starter in aanmerking voor allerlei kortingen. Dat geldt ook voor verzekeringen. Zoek dit goed uit en doe er je voordeel mee!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.