Toename faillissementen: bescherm jouw cashflow

30 maart 2020 12:09

Toename faillissementen: bescherm jouw cashflow

De economische groei daalt het komend kwartaal wereldwijd met 15%. En het aantal faillissementen over heel 2020 stijgt met 14%. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de researchafdelingen van Euler Hermes en de Allianz Group.

Begin dit jaar hadden onze onderzoekers nog een groei van +2,4% geraamd voor de wereldwijde economie. Dat is in het recente onderzoek bijgesteld naar +0,8%. Voor de VS gaan we uit van +0,5% groei. De eurozone moet het dit jaar doen met een negatieve groei van -1,8%. “Daarbij gaan we er wel vanuit dat de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen succesvol verlopen de komende maanden”, zegt Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.

Korte wereldwijde recessie

“Onze onderzoekers verwachten een korte, scherpe wereldwijde recessie met meteen daarna een fors herstel. Door de inhaalvraag in de rest van het jaar zal een groot deel van de business die op dit moment verloren gaat, weer worden goedgemaakt. De recessie laten we eind dit jaar weer achter ons. Maar die groeispurt zal voor een aantal bedrijven te laat zijn. Vooral voor bedrijven met weinig liquiditeit zal het moeilijk zijn de huidige periode te overbruggen”, aldus Walter.

Scherpe stijging faillissementen

Ondanks de enorme steunmaatregelen van overheden en centrale banken, gaan wereldwijd meer bedrijven kopje onder. “Na drie jaar van een wereldwijde stijging van faillissementen komt daar nu een groot aantal bovenop met een toename van +14%. Het is een sneeuwbaleffect dat begon met het stilvallen van de economie in China. Zowel het aanbod als de vraag van goederen vanuit China viel weg waardoor de wereldwijde ‘supply chain’ ernstig verstoord raakte. Bedrijven raken in liquiditeitsproblemen. Facturen worden niet meer betaald. En dan krijg je een domino-effect dat nagenoeg alle sectoren raakt.” Volgens Walter zijn retail, energie, de metaalindustrie, machinebouw en de auto-industrie de meest kwetsbare sectoren.

Nederlandse bedrijven worden hard getroffen

Volgens onze researchafdeling raakt de corona-crisis Nederland ongehoord hard. Van alle belangrijke landen in de eurozone stijgen in ons land de faillissementen komend jaar het hardst: + 21%. Dat is voor mkb’ers een belangrijk waarschuwingssignaal. Je kunt zelf de zaken goed op orde hebben, maar een klant die de crisis niet overleeft kan je bedrijf stevig raken.

Nederland zit toch al in de hoek waar de klappen vallen. Voordat de corona-crisis uitbrak had voorspelden onze onderzoeker al dat in 2020 het aantal faillissementen wereldwijd en in Europa opnieuw zou stijgen (voor het vierde jaar op rij). Daarbij viel op dat Europa het nog best goed deed. Maar tegen de Europese trend in, scoorde juist Nederland heel slecht met ook toen al de grootste stijging.

Hoogste tijd voor strak cashflowbeheer

Een regelmatige cashflow is van belang voor elke organisatie. Alleen zo kun je salarissen en rekeningen betalen, en daarnaast ook investeren in groei. Zelfs een winstgevend bedrijf kan in de problemen komen als de cashflow wordt verstoord, bijvoorbeeld wanneer klanten hun rekeningen niet op tijd kunnen betalen.

  • 34% van de eigenaars van mkb-bedrijven dekt achterstallige betalingen door hun kredietlimiet te overschrijden. (BACS)
  • 1 op 7 kleine ondernemingen kan het personeel niet tijdig betalen door cashflowproblemen. (Intuit Quickbooks)
  • Slechts 58% van de facturen wordt op tijd betaald. (FreeAgent)

Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit de continuïteit en groei van jouw bedrijf te beschermen met goed cashflowbeheer. Hierover maakten wij speciaal voor mkb’ers een e-book. Dit e-book legt stap voor stap uit hoe je bedrijfsrisico’s beter kunt beheersen, uitstaande betalingen kunt veiligstellen en kunt zorgen dat jij niet degene bent die opdraait voor dubieuze debiteuren.

In dit e-book lees je alles wat je moet weten over hoe je door goed cashflowbeheer jouw bedrijf veilig door onzekere tijden kunt leiden en klaar kunt stomen voor de toekomst:

  • Veelvoorkomende valkuilen met betrekking tot cashflowbeheer
  • Een 6-stappenplan om jouw cashflow bij te houden
  • Tips voor kredietbeheersing en snellere betalingen
  • Hoe zorg je dat je gedekt bent tegen dubieuze debiteuren?

Het is een uitgebreide, eenvoudig te begrijpen gids die elk mkb-bedrijf juist nu in zijn bezit moet hebben.

Je vraagt dit e-book aan op https://www.eulerhermes.nl/cashflow.html.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.