SuperFalen: de beste strategieën om te leren van je fouten

30 mei 2022 14:45

SuperFalen: de beste strategieën om te leren van je fouten

Van je fouten kun je leren. Toch is er, vooral op het werk, vaak maar bar weinig ruimte om fouten te maken. Het gevolg? De ene na de andere burn-out en een waardeloze sfeer. In zijn boek SuperFalen, dat 30 mei verschijnt, houdt foutenfanaat Frank Deuring daarom een vurig pleidooi voor falen op het werk. Hij laat zien hoe organisaties zich radicaal kunnen openstellen voor fouten én hoe ze ervan kunnen leren. Een boek vol blunders, superstrategieën en de nodige humor. SuperFalen is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam.

Niet afstraffen

Medewerkers die zich veilig voelen om zelfs de grootste blunders te delen, maken uiteindelijk juist veel minder fouten, betoogt Deuring. In een zelflerende organisatie leren mensen immers niet alleen van hun eigen fouten maar ook van die van anderen. De luchtvaart is hier een treffend voorbeeld van. Daar weten ze allang dat je fouten niet moet afstraffen en dat inzicht heeft het vliegen een stuk veiliger gemaakt, aldus Deuring. De angst om fouten te maken zorgt er bovendien voor dat we voortdurend op onze tenen lopen en nauwelijks nog initiatief tonen. Dit krampachtig streven naar perfectionisme is funest en niet meer van deze tijd. Fouten maken mag!

Serieuze zaak

Deuring beet zich tien jaar lang vast in het fenomeen fouten maken. Wat is een fout eigenlijk? Hoe kun je ervan leren? En de hamvraag: hoe creëer je radicale openheid en zorg je dat medewerkers meer fouten durven delen? In SuperFalen geeft hij op speelse en humoristische wijze antwoord op deze vragen, zonder de ernst ervan uit het oog te verliezen. Want fouten maken – en ervan leren – blijft een serieuze zaak. Het kan je organisatie ontzettend veel opleveren, niet in de laatste plaats onder de streep.

Perfectionisme loslaten

Het creëren van een open foutencultuur begint bij je eigen mindset, zo stelt Deuring. Hij laat zien hoe je omgaat met schaamte, afwijzing en tegenslagen en hoe je perfectionisme kunt loslaten. Vervolgens legt hij uit hoe je de cultuuromslag binnen je organisatie maakt. Cruciaal daarbij is hoe je anderen aanspreekt op hun fouten, hoe je reageert wanneer iemand een fout deelt en dat je zorgt voor terugkoppeling. Deuring maakt het allemaal bespreekbaar en uitvoerbaar met dit vlotte, humoristisch geschreven boek.

Meer over Frank

Frank Deuring is oprichter van de FoutenFabriek. Hij heeft al duizenden mensen geïnspireerd met zijn lezingen en gastcolleges bij ministeries, banken, ziekenhuizen, universiteiten en het mkb.

Bestel het boek via www.SuperFalen.nl!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.