Screens in de winter: waarom?

19 augustus 2021 13:44

Screens in de winter: waarom?

Screens en rolluiken houden in de zomer de warmte buiten de deur. Maar wat doen ze in de winter? Het zal je verbazen hoe zinvol beide in de wintermaanden kunnen zijn. Van screens buiten heb je in dat jaargetijde dan ook binnen veel profijt. Van rolluiken eveneens. We leggen het uit.

Screens houden in de zomer zo’n negentig procent van de zonnewarmte tegen die via de ramen naar binnen komt. Het is een illusie dat de zon in de winter helemaal verdwenen is. Sterker nog; je kunt er ook in de winter ‘last’ van hebben omdat de zon dan lager staat en vervelend naar binnen kan schijnen. Juist als je televisie wilt kijken of aan het werk bent. Ineens is er die hinderlijke schittering op je beeldscherm. Je ziet door de lage zonnestralen op je scherm niks meer.

Nu willen we de zon natuurlijk niet direct de schuld geven. Het is heerlijk dat deze er is en ook in de winter koesteren we de zonnestralen en de warmte die het ons biedt. Met de juiste maatregelen zoals met screens alsook met rolluiken voor de winter, hebben we geen lást meer van die zon. Alleen maar gemak.

Voordelen van rolluiken in de winter

Ook rolluiken? Jazeker. Rolluiken bieden namelijk nog veel meer gemak dan louter de zon op afstand houden in de winter, en de warmte buiten de deur houden in de zomer. Het houdt die warmte ook binnen! Precies, in de wintermaanden. Rolluiken hebben namelijk een isolerende werking. Dat is het gevolg van de stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik. Die zorgt voor een isolerende laag.

Rolluiken hebben echter nog meer te bieden. Of het nu zomer of winter is, ze werken ook nog eens geluidwerend. Woon je vlakbij industrie, een drukke weg of kruising, dan heb je daar met rolluiken geen last van. Je kunt ’s nachts prima slapen omdat het alle geluiden buitensluit en bovendien ook nog eens zorgt voor een goede verduistering van het slaapkamerraam. Dat biedt overigens ook z’n voordeel als je ’s nachts werkt en overdag moet slapen. Je kunt rustig slapen in het donker.

Nog een voordeel waar je het hele jaar plezier van hebt, dus zeker ook in de winter, is het feit dat rolluiken ongenode gasten op afstand houdt. Inbrekers hebben geen schijn van kans als er rolluiken voor de ramen zijn aangebracht. En iedereen weet dat juist ramen een kwetsbare plek zijn als het gaat om de inbraakgevoeligheid van een huis. Zelfs als je ze goed sluit.

Screens en rolluiken gebruik je het hele jaar door

Al met al bieden zowel screens als rolluiken het hele jaar door veel comfort. In de zomer houdt het de warmte buiten de deur, in de winter zorgt het eveneens voor zonwering, maar dan op een andere manier. Daarnaast bieden rolluiken nog een groot aantal extra’s. Laat de zomer maar komen, maar de winter ook!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.