Reparabel en recyclebaar, inductielampen met een levensduur van vijftig jaar

20 november 2023 11:31

Reparabel en recyclebaar, inductielampen met een levensduur van vijftig jaar

HRLS is het enige bedrijf ter wereld dat een echt duurzame verlichtingsbron aanbiedt, zo claimt directeur René Bout. Al in 2002 werd eerste inductielamp verkocht en vandaag de dag is diezelfde lamp nog steeds verkrijgbaar. René: “We maken nieuwe ontwerpen, maar bestaande modellen verdwijnen niet uit het assortiment. Dat kan ook niet, want onze lampen gaan vijftig tot zestig jaar mee.” Het illustreert de werkwijze en langetermijnvisie van HRLS: gedegen, duurzaam en gericht op kwaliteit. René: “Ons doel is heel simpel: meer mensen laten profiteren van beter licht. We willen toe naar een circulaire samenleving en daar past onze inductielamp uitstekend in.”

Extreem goede materialen

Al in 1892 wordt inductieverlichting bij toeval uitgevonden door Nikola Tesla. In de jaren ’50 past Philips het concept toe op boorplatformen, maar de lamp is niet goed genoeg doorontwikkeld en raakt in de vergetelheid. Teun Tollenaar, een techneut uit Harderwijk, zet een flinke tijd later in contact met de Franse ESA (ruimtevaartorganisatie) de puntjes op de i. Onder andere door extreem goede voeding te gebruiken. Gedurende vijftien jaar verkoopt Teun de door hem ontwikkelde inductielamp in zijn winkel, T.T. Electronics in Harderwijk. Langzaamaan groeit de vraag en als gevolg daarvan de organisatie. Inmiddels ontwikkelt, produceert en verkoopt Teun samen met zes collega’s fulltime nieuwe verlichtingsvormen. Hierdoor heeft hij de winkel ook kunnen sluiten om zich volledig te storten op deze verlichting.

Een paar heel belangrijke voordelen

Installateurs in de regio die tegen de nadelen van LED aanlopen weten het bedrijf meer en meer te vinden. René snapt heel goed waarom: “De inductielamp geeft een kleurloos en onzichtbaar licht. Het klinkt raar, maar je ziet het licht niet en je staat dus ook niet in je eigen schaduw te werken. Mensen staan er vaak echt van te kijken en het is ook prachtig, het licht gaat ‘om het hoekje’. De lamp is daarnaast in tegenstelling tot LED reparabel en recyclebaar. Onze eerste lamp brandt al negentien jaar!” Het is een kwalitatief hoogstaand product dat zichzelf verkoopt, vult René aan. Omdat inductie begint bij 24 Watt, is dit lichtconcept nog niet geschikt voor particulier gebruik.

Tegen LED aanschoppen

Rijkswaterstaat, de Universiteit van Wageningen, grote fabrieken en distributiecentra van supermarkten. René: “Zulke enorme ruimtes zijn lastig uit te lichten, maar juist daarvoor zijn inductielampen heel geschikt.” HRLS trekt de kwaliteit en duurzaamheid van LED-verlichting behoorlijk in twijfel. Dat is een behoorlijke uitdaging want niet alleen heeft LED een enorm marktaandeel, het wordt ook gepresenteerd als de beste en meest duurzame optie. René: “Maar hoe langer LED in de markt is, hoe meer installateurs naar ons toekomen. Piekspanning, harmonische vervuiling, de minder prettige kleur van LED (blauw en verblindend) én het feit dat je niet kunt recyclen zijn grote nadelen.” Een belangrijk ander voordeel is de technische kant; powerfactor van 1 met een inschakelmoment door de 0-lijn, dus geen inschakelpieken of harmonische vervuiling!

Geen blauw licht

De inductieverlichting van HRSL heeft inderdaad naast de al genoemde voordelen nog een unieke eigenschap die LED niet heeft. René: “In het kleurenspectrum van LED vind je veel blauw en daardoor wordt het licht als onnatuurlijk ervaren. Producenten kleuren dat bij richting warm wit, maar nog steeds sluit het niet aan bij de lichtgevoeligheid van het menselijk oog. Onze inductielamp doet dat wel door daglicht te benaderen. Bij de Universiteit van Wageningen en de Agrarische Hogeschool zie je het resultaat daarvan heel sterk. Daar worden onze lampen namelijk gestes en gebruikt in stallen bij dieren. Dieren vertonen een veel natuurlijker gedrag bij inductieverlichting.”

Innovatie

Voor straat-, kantoor- en sportveldverlichting kun je inmiddels bij HRLS terecht. En de organisatie blijft innoveren. Samen met een fabriek in Zwitserland is HRLS als pionier bezig om licht te manipuleren via een nieuwe, nog niet eerder toegepaste, optische techniek. René: “Je kunt licht veranderen, tegenhouden en naar andere plekken brengen. Een pand uitlichten maar één raampje niet. Met dezelfde hoeveelheid licht kun je meer door het lichtveld te vergroten en te verruimen. Er zijn nog zoveel mogelijkheden!”

Met woorden is het moeilijk uit te leggen, eigenlijk moet je het zelf zien. Wie meer wil weten is dan ook van harte welkom bij HLRS!

Kwaliteit, service en continuïteit garanderen en tegelijkertijd groeien. Dat is de komende jaren de uitdaging vertelt René. “Zelf verwacht ik dat we grote stappen gaan zetten. Een jaarlijkse verdubbeling van omzet, dat moet lukken. Steeds meer installateurs weten ons te vinden en daar ben ik trots op. We willen echt een omslag tot stand te brengen en zijn goed op weg in die richting. Beter en duurzaam licht voor steeds meer mensen!”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.