Pas op met ‘frisse’ buitenlucht

7 juli 2022 16:15

Pas op met ‘frisse’ buitenlucht

De ramen en deuren van je fabriek of magazijn openzetten voor frisse lucht lijkt gezond. Toch is dit niet helemaal waar. Die ‘frisse’ lucht brengt namelijk vaak stofdeeltjes mee naar binnen die slecht zijn voor je medewerkers en bedrijf.

Schadelijke stoffen in de buitenlucht

Zeker in de zomer waaien veel natuurlijke stofdeeltjes en pollen bij je bedrijf naar binnen. Niet fijn voor je personeel met hooikoorts, maar ook je machines en apparatuur hebben eronder te lijden. Deze hebben door het stuifmeel vaker onderhoud nodig, wat leidt tot hogere kosten. Bovendien zijn vieze producten en werkplekken niet goed voor je bedrijfsimago.

Hoewel het inademen van pollen vooral vervelend is voor medewerkers met hooikoorts, is het niet schadelijk voor hun gezondheid. Toch zitten er in de buitenlucht ook veel stoffen die wél slecht zijn voor de gezondheid van je personeel. Denk aan uitlaatgassen, door drukke wegen met veel autoverkeer vlakbij je bedrijf. Of de lucht op een industrieterrein, die sterk vervuild is door de uitstoot van schadelijke dampen en gassen. Juist door deuren en ramen open te zetten haal je dus ongezonde lucht naar binnen.

Mechanische ventilatie is onvoldoende

Toch is het belangrijk om je werkplek goed te ventileren. Ook binnen ontstaat namelijk veel stof, dat je medewerkers dagelijks inademen. Zo veroorzaken werkprocessen, verplaatsingen van medewerkers en producten en het schoonmaken van je fabriek of magazijn veel stof. Wanneer medewerkers deze stofdeeltjes langere tijd inademen, lopen ze risico op gezondheidsproblemen. Zo kan astma en longkanker ontstaan.

Veel bedrijven maken dan ook gebruik van mechanische ventilatie. Een goed begin, maar de filters in de ventilatiesystemen zijn niet bedoeld om dagelijks je lucht te zuiveren. Daarom blijven veel schadelijke stofdeeltjes in de lucht hangen, die je medewerkers vervolgens inademen. Alleen mechanische ventilatie is dan ook onvoldoende.

Combineer ventilatie met een luchtzuiveringssysteem

Met een luchtzuiveringssysteem vang je stofdeeltjes op uit de lucht voordat je personeel ze kan inademen. Dit is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar bespaart je ook kosten. Doordat de luchtreinigers de meeste stofdeeltjes uit de lucht filteren, komen ze minder snel in de filters van je ventilatiesysteem terecht. Deze raken dan ook minder snel verstopt en hoef je dus minder vaak te vervangen. Dat bespaart geld.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Meer weten over hoe je jouw medewerkers en bedrijf het beste beschermt tegen (schadelijke) stofdeeltjes? Hoe je met een luchtreiniger optimaal kunt profiteren van je bestaande ventilatiesysteem? Of welke voordelen zuivere lucht nog meer heeft voor je bedrijf? Ga in gesprek met één van de specialisten van Zehnder Clean Air Solutions. Plan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek bij jou in de buurt.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.