Netwerken om in crisis snel te kunnen schakelen

11 december 2020 12:00

Netwerken om in crisis snel te kunnen schakelen

De Nieuwe Arbeid, van voor en met ondernemers

Als het je voor de wind gaat als ondernemer is het vaak makkelijk om in te spelen op veranderingen. Maar als het crisis is, wordt juist snelheid van handelen gevraagd. Corona heeft ons laten zien dat snel schakelen cruciaal is om te kunnen overleven. En dat lukt beter als je het juiste netwerk om je heen hebt. Een netwerk van mede-ondernemers om mee uit wisselen en je (HR-)vraagstuk op te lossen.

Jij bent hard op zoek naar die ene medewerker, terwijl blijkt dat jouw collega-ondernemer die net ‘over’ heeft door veranderingen in zijn markt. Of net andersom. Jij moet reorganiseren, terwijl jouw collega werkgelegenheid kan bieden. Maar niet alleen het uitwisselen van medewerkers kan jou als ondernemer helpen. Ook arbeidsmarkt-(HR-)vraagstukken als boventalligheid, krapte, scholingsvraagstukken, re-integratie, werkervaringsplekken en talentmanagement kunnen gezamenlijk opgelost worden.

Verandering

Aan de ruim 60 aangesloten organisaties (waar we ruim 20.000 medewerkers vertegenwoordigen) bieden wij, als De Nieuwe Arbeid (DNA) Gelderland, al meer dan 7 jaar zo’n netwerk. “Hierdoor kennen we de schommelingen in de arbeidsmarkt”, zegt Christianne Bongers, bestuurder van Stichting de Nieuwe Arbeid. “We hebben ervaren dat de uitdaging van de één dan ook vaak een kans is voor de ander. En hoe mooi is het, om elke keer weer te zien dat als een ondernemer zijn vraagstuk aangeeft in het netwerk, dat er zo een 1-2-3-oplossing wordt geleverd door een ander? Zo worden ook regelmatig dure ontslagprocedures voorkomen”. “En dan kijken we naast de financiële gevolgen voor de ondernemers ook nog eens naar de emotionele gevolgen voor medewerkers”, vult Adriaan Kodde, programmamanager bij DNA, aan: “Een goede van-werk-naar-werk begeleiding zorgt namelijk voor ambassadeurs van jouw bedrijf”.

Een voorbeeld: een medewerker van een bank zat niet meer lekker op haar plek en wilde graag buiten de banksector kijken. Waar begin je echter als je al tig jaar bij een bank hebt gewerkt en niet goed weet wat er nog meer is buiten je sector? En hoe zorg je dat je ertussen komt tussen al het geweld van ‘minimaal 5 jaar ervaring’ en ‘kennis van systeem x is een pré’. De vraag kwam terecht bij de HR-specialisten die periodiek bij ons met elkaar netwerken. Dirkzwager legal & tax gunde deze medewerker een werkervaringsplek. Zo kon de medewerker proeven aan een andere werkplek in een andere cultuur en sfeer. Naar tevredenheid van Dirkzwager. Toen er vervolgens een baan ontstond, hadden ze de keus snel gemaakt. En de medewerker kreeg een contract aangeboden. Met tevredenheid kijkt zij terug op het traject en haar ex-werkgever.

Het netwerk DNA Gelderland wordt ondersteunt door een HR Adviesteam. Drie deskundige organisaties die ondersteunen bij loopbaan & ontwikkelingsvraagstukken (Bron-X), bij juridische arbeidsrechtelijke vragen (Dirkzwager legal & tax) en bij subsidie-advies (Trias). Tijdens de bijeenkomsten kun je vragen stellen aan het adviesteam en daarnaast kunnen leden de zgn. gratis ’10 minuten vragen’ stellen. Christianne Bongers geeft aan dat dit als grote toegevoegde waarde wordt ervaren: "Op deze manier kunnen leden op een laagdrempelige manier even hun casus of vraag voorleggen en checken bij een professional".

DE NIEUWE ARBEID

www.denieuwearbeid.nu

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.