Meer kredietruimte door schrappen verpandingsverbod

5 juni 2020 09:36

Meer kredietruimte door schrappen verpandingsverbod

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat minister Dekker van Rechtsbescherming een streep zet door het verpandingsverbod voor vorderingen die bedrijven hebben. Daar pleiten de ondernemersorganisaties al jaren voor, onder meer in de Ondernemersagenda van MKB-Nederland. Met het schrappen van het verbod ontstaat naar schatting 1 miljard euro extra kredietruimte voor met name het mkb. 'Die ruimte is juist in deze onzekere tijd meer dan welkom.' Minister Dekker heeft het wetsvoorstel woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Zekerheid voor lening

Volgens minister Dekker is het tegenwoordig bijna standaard dat grotere bedrijven hun leveranciers en andere crediteurs verbieden hun vorderingen te gebruiken als zekerheid voor een lening. Dat zet een grote rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf. Het wetsvoorstel maakt het onmogelijk voor bedrijven om verpandingsverboden op te nemen in contracten of algemene voorwaarden.

Verpanding meedelen

Volgens het wetsvoorstel moet een leverancier de schuldenaar vooraf schriftelijk meedelen dat hij zijn vordering verpandt. Zo wil de minister voorkomen dat een onbekende derde de betaling van een openstaande factuur komt opeisen.

Bron: www.mkb.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.