Lexicon Trainingen bijna 30 jaar leidend in taaltrainingen

25 januari 2023 13:52

Lexicon Trainingen bijna 30 jaar leidend in taaltrainingen

Caroline van Blerkom richtte Lexicon in 1994 op. Sindsdien heeft het bedrijf, dat landelijk actief is, talloze organisaties geholpen om hun communicatie te verbeteren door gerichte taal- én cultuurtrainingen in het Nederlands, Engels en Duits voor hun medewerkers te verzorgen. Dat loont, want bedrijven blijken gemiddeld succesvoller wanneer de communicatie wel goed loopt.

Welke bedrijven kunnen jullie helpen?

“Onze klanten zijn meestal middelgrote en grote bedrijven waar taal een cruciale rol speelt in de bedrijfsvoering. Bedrijven die bij ons aankloppen, hebben vaak een communicatieprobleem. Denk aan bedrijven die internationaal gaan opereren, worden overgenomen of over de grens gaan samenwerken. Wanneer er buitenlandse collega’s bijkomen, kan het Engels of Duits de voertaal worden binnen de organisatie. Dan komt men er achter dat de taalkennis, die meestal van middelbare schoolniveau is, niet voldoende is.”

Hoe gaan jullie te werk?

“We beginnen altijd met een intake op locatie. Daaruit moet naar voren komen waar men tegenaan loopt en wat er voor nodig is om dat op te lossen, binnen een bepaald tijdsbestek. De functie van de medewerker staat daarbij altijd centraal. Wat is er op taalgebied nodig om het werk goed uit te kunnen voeren?
De CEO van een groot bedrijf moet internationale meetings kunnen leiden en onderhandelingen kunnen voeren. De sales manager moet kunnen onderhandelen en verkopen. Bij Lexicon gaat het om het totaalpakket. We kijken niet alleen naar de deelnemers maar ook naar de hele organisatie eromheen. Leidinggevenden worden bijvoorbeeld ook getraind om te gaan met anderstaligen binnen hun team.”

Wat doen jullie?

Wij verzorgen puur zakelijke taaltrainingen, voor kantoor- en kaderfuncties, gericht op situaties op de eigen werkplek. Functionele grammatica en een commerciële woordenschat vormen belangrijke onderdelen van de training. Daarnaast besteden we aandacht aan de cultuur van het desbetreffende land. Hoe doe je zaken in het buitenland, wat zijn de do’s en don’ts ter plekke? Als je een teams meeting hebt met vijf verschillende nationaliteiten, dan is het wel zo handig als je daar tussen kunt laveren zonder mensen onbedoeld op de tenen te trappen.”

Werkvloertraining

“Voor productiepersoneel is voldoende kennis van het Nederlands essentieel, daarvoor bieden we de training Nederlands op de werkvloer aan. Het moet op die werkvloer immers voor iedereen veilig toeven zijn. We bekijken of werkinstructies op B1-niveau zijn geschreven. Medewerkers moeten de werkinstructies kunnen lezen en begrijpen om ingewikkelde machines foutloos te kunnen bedienen. Daarnaast moeten ze werkoverleggen kunnen volgen en met leidinggevenden communiceren.”

Native speakers en maatwerk

Voor de  Engelse taaltrainingen werken we met native speakers die ook ervaring hebben in het bedrijfsleven. Voor Nederlandse taaltrainingen werken we met gekwalificeerde NT2 trainers.
De gemiddelde duur van een traject is acht tot tien weken. Wanneer het nodig is, kunnen we ook spoedcursussen verzorgen. Een dergelijk intensief leertraject kan binnen vijf weken worden afgerond. Online kunnen we maximaal zes en op de werkvloer maximaal acht medewerkers tegelijk begeleiden. We verzorgen ook individuele trajecten, dat is echt maatwerk,” besluit Caroline.

Taalsubsidies

Taal is enorm belangrijk. Zowel de overheid als brancheverenigingen stellen jaarlijks diverse subsidies beschikbaar voor het aanleren of verbeteren van (basis)taalvaardigheden binnen organisaties. Deze subsidies zijn beschikbaar voor individuen of voor groepen medewerkers binnen de organisatie. Tel mee met Taal bijvoorbeeld vergoedt tot 67% van de kosten. Kijk hier op de site van Lexicon voor alle mogelijkheden.

Lexicon houdt kantoor op een unieke locatie; de totaal gerenoveerde,  voormalige gevangenis De Koepel in Haarlem.

www.Lexicon.nl
023-53 10 830
taal@lexicon.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.