Laat een belastingadviseur bij een belastingcontrole aanwezig zijn

20 mei 2019 08:30

Laat een belastingadviseur bij een belastingcontrole aanwezig zijn

Aan een belastingcontrole gaat meestal een oriënterend en/of kennismakingsgesprek vooraf. De controleur komt vertellen wat hij/zij komt doen, wat wordt verwacht van de belastingplichtige, hoeveel tijd de controle in beslag zal nemen etc. Tijdens een dergelijk gesprek kunnen ook werkafspraken worden gemaakt. De controleur kan worden verteld tot wie hij zich kan (lees: mag) wenden en waar de gevraagde informatie te vinden is.

Het is goed dat de belastingadviseur bij dit gesprek aanwezig is, zodat mogelijke pijnpunten op een goede manier aan de orde kunnen worden gesteld. Een mogelijk door onwennigheid met de situatie ingegeven ongelukkige wijze van presenteren door de belastingplichtige kan de controleur nodeloos achterdochtig maken. De belastingadviseur kan de belastingplichtige wijzen op zijn rechten. Ten slotte zij erop gewezen dat als er over correcties moet worden gesproken, het goed is dat controleur en adviseur al hebben kennisgemaakt.

Bijzondere omstandigheden

Men kan het eerste gesprek gebruiken om de controleambtenaar te informeren over bijzondere omstandigheden, afwijkingen van branchecijfers, eventuele onvolkomenheden in de administratie en administratieve organisatie.

Waar laat u de belastingcontrole plaats vinden

Veelal is het raadzaam het onderzoek op kantoor van de belastingadviseur te laten plaatsvinden. Daarmee wordt voorkomen dat de controleur bijvoorbeeld bij de koffieautomaat met medewerkers van cliënt gaat praten. Zorg voor een aparte kamer (met een thermoskan koffie). Laat de inspecteur niet zelf kopiëren, maar laat dat door een secretaresse in tweevoud doen zodat een kopie dossier ontstaat met stukken die de fiscus heeft.

Laat u bijstaan

Natuurlijk kan en wil ik u bijstaan bij een belastingcontrole, als belastingadviseur ben ik volledig op de hoogte van het belastingrecht. Ook wijs ik u op uw rechten en ga ik het gesprek met de controleur aan. Zo staat u er niet alleen voor. En voorkomen is beter dan genezen…. Kortom, laat u bijstaan bij de belastingcontrole!

RON MEIJER (FINANCIEEL COLUMNIST)

Ron Meijer RBc ADROME fiscaal & Blauwe Vrijdag

Telefoon:  0857920074

Mobiel:  0620797115

E-mail:   rm@adrome.nl

Website:  www.adrome.nl

Adres: Zuiderplein 4 – 6, 8911 AJ LEEUWARDEN

OVER RON

Ron Meijer is zelfstandig belastingadviseur bij Adrome Fiscaal, auteur bij Wolters Kluwer, coach bij Qredits Nederland en lid van Register Belastingadviseurs. Ron’s motto is: “Alles is aftrekbaar, tenzij…”

Ron Meijer, zelfstandig belastingadviseur

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.