Kosten besparen met 'nearshoring': finance personeel over de grens

3 augustus 2022 12:06

Kosten besparen met 'nearshoring': finance personeel over de grens

Bent u op zoek naar de juiste expert of uitbreiding van uw team? Dan hebt u vast wel eens termen als outsourcing, offshoring en nearshoring voorbij horen komen. Nearshoring wordt steeds populairder in Europa. Nu het vinden van personeel in Nederland steeds lastiger wordt, is enkel outsourcing binnen Nederland niet meer zo efficiënt als het ooit was. In dit artikel bespreken we wat nearshoring is, waarin dit verschilt van outsourcing en offshoring en wat de voordelen van nearshoring voor uw onderneming zijn.

Op deze pagina:

  • Wat is nearshore outsourcing of ‘nearshoring’?
  • Wat is offshore outsourcing of ‘offshoring’?
  • Wat is het verschil tussen outsourcing, nearshoring en offshoring?
  • Wat zijn de voordelen van nearshoring?
  • Wat zijn de nadelen van nearshoring?
  • Is nearshoring geschikt voor uw onderneming?

Wat is nearshore outsourcing of ‘nearshoring’?

Nearshoring is een vorm van outsourcing waarbij er bedrijfsactiviteiten naar een ander land worden verplaatst. Volgens de definitie op Wikipedia gaat het hierbij om een aangrenzend land, maar in Europa bedoelen we voornamelijk Oost-Europese landen. Nearshoring wordt dan ook vaak toegepast om gebruik te kunnen maken van landen met relatief lagere lonen. Nu is nearshoring al een langere tijd populair op het gebied van IT, maar ook in de accountancy sector wordt steeds vaker de oplossing gevonden in nearshoring voor het vinden van finance personeel.

Wat is offshore outsourcing of ‘offshoring’?

In tegenstelling tot nearshoring worden de bedrijfsactiviteiten bij offshoring verplaatst naar een land dat wat verder weg ligt. In Europa bedoelen we daar dus mee: buiten Europa, zoals in India of China. Dit hoeft trouwens niet per se een ander bedrijf te zijn, u kunt ook bedrijfsactiviteiten uitbesteden aan een buitenlandse vestiging van uw eigen bedrijf. Net als bij nearshoring worden kosten gespaard omdat de lonen in deze landen lager liggen. 

Wat is het verschil tussen outsourcing, nearshoring en offshoring?

De begrippen outsourcing, nearshoring en offshoring worden vaak door elkaar gehaald en gebruikt. Het grootste verschil tussen de drie is de plek waar het uitbesteden van de werkzaamheden plaatsvindt. Bij outsourcing gebeurt dit binnen Nederland zelf, bij nearshoring meestal in een Oost-Europees land en bij offshoring in een land buiten Europa, meestal in Azië. Hierdoor worden de werkzaamheden in een andere tijdzone uitgevoerd. Bij outsourcing is er geen verschil in tijdzone, bij nearshoring maximaal twee uur tijdsverschil en bij offshoring kunnen tijdsverschillen van 8 of 9 uur normaal zijn. Ook moet u rekening houden met eventuele culturele verschillen hoe verder weg u de werkzaamheden uitbesteedt.

Wat zijn de voordelen van nearshoring?

Nearshoring wordt steeds geliefder bij accountants- en boekhoudkantoren in Nederland. Dat is niet zo gek, want het personeelstekort in deze sector wordt steeds groter. Bovendien biedt nearshoring veel voordelen, nu outsourcing geen passende oplossing meer geeft. We hebben de grootste voordelen van nearshoring voor u opgesomd:

  • Focus op kernactiviteiten: door het uitbesteden van werkzaamheden kan uw eigen team meer aandacht en focus houden op de kernactiviteiten van het bedrijf. 
  • Kosten besparen: uw onderneming kan genieten van een lager uurtarief vanwege de lagere lonen in de landen waar nearshoring plaatsvindt.
  • Grotere poule van finance talenten: in andere landen vindt minder krapte op de arbeidsmarkt plaats in de accountancy sector dan in Nederland. 
  • Hoge mate van expertise: bij FinanceTeams krijgt personeel uit Bosnië-Herzegovina de kans om aan de slag te gaan als financieel specialist in Nederland. Juist in Bosnië-Herzegovina zijn de universiteiten uitstekend en hebben de accountants een hoge mate van expertise. Hierdoor weet u zeker dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. 

Wat zijn de nadelen van nearshoring?

Er kunnen ook een aantal nadelen kleven aan nearshoring. Denk aan eventuele cultuurverschillen en de taalbarrière. In de praktijk blijkt dit echter nooit een probleem te vormen: het werkethos in Oost-Europa is hoog en er wordt vloeiend Engels gesproken. Een ander nadeel kan zijn dat u ook fysiek wil vergaderen in plaats van digitaal. Dit gaat net wat lastiger en zal kostbaar zijn. 

Is nearshoring geschikt voor uw onderneming?

Digitaal overleg is door de coronacrisis steeds normaler geworden. Hierdoor wordt ook nearshoring steeds meer geaccepteerd. Organisaties zien steeds meer in dat het niet per se noodzakelijk is om boekhouding en administratie op een fysieke locatie te moeten voeren. Als u (tijdelijke) behoefte heeft aan uitvoerend personeel, of als u de bedrijfsprocessen goedkoper kunt maken door uitbesteding, dan is nearshoring een goed idee voor uw bedrijf. Is externe (Engelstalige, internationale) communicatie een probleem? Dan zijn nearshoring en offshoring niet geschikt. 

Ervaar finance personeel over de grens
FinanceTeams helpt u bij het oplossen van uw capaciteitsprobleem op personeelsvlak. Door gebruik te maken van onze FinanceTeams professionals wordt uw onderneming ontzorgd. Neem een kijkje op onze website om te zien wat we voor uw accountants- of boekhoudkantoor kunnen betekenen!

Naar alle berichten van FinanceTeams terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.