Jan Putman, Solar Energy Booster: “Energiehek zorgt voor efficiënte warmte- en koudeopslag en kostenbesparing”

12 oktober 2021 15:15

Jan Putman, Solar Energy Booster: “Energiehek zorgt voor efficiënte warmte- en koudeopslag en kostenbesparing”

Optimaal rendement uit zonnepanelen en warmtepompen door een slimme koppeling van systemen. Het kan met het ‘energiehek’ van Jan Putman, zowel kleinschalig als op wijkniveau.

Met de Solar Energy Booster, de naamgever van zijn bedrijf, bewees Jan Putman al dat de energie die wordt opgewekt met een zonnepaneel kan worden vergroot. In combinatie met een goed afgestelde warmtepomp plus energie opslag via het ‘energiehek’ is een energiewinst van meer dan 30 procent mogelijk.

“Onze Boosterpanelen worden al sinds een jaar of zes fabrieksmatig geproduceerd”, vertelt Jan Putman. “Intussen werk ik aan verdere verbetering van de Booster en bedenk ik nieuwe producten. Alles met het oog op energiewinning die zon en aarde levert en de koppeling met opslag daarvan.”

Vanuit zijn filosofie dat het succes van een goed idee en een goed product staat of valt met de maakbaarheid, kostprijs, prestaties en het installatie- en gebruiksgemak, ontwikkelde hij met partners een warmtepomp, waar hij inmiddels octrooi voor heeft verworven, en het ‘energiehek’. “Het bijzondere is de koppeling van zonnepanelen en warmtepomp via het ‘energiehek’ aan de verwarmingsinstallatie in het gebouw. Er bestaan al dergelijke systemen, maar die zijn vaak dubbel zo duur en je kunt er meestal niet mee koelen, wat bij de Solar Energy Booster wel kan. Het unieke van het ‘energiehek’ is dat het op elk gewenst formaat kan worden gemaakt. Tevens is het ‘energiehek’ gemakkelijk te installeren door de vorm ervan. Het is namelijk een verticaal bodemsysteem. Bijkomend voordeel; het is ideaal voor warmte- en koudeopslag.”

“Om goed en zuinig te functioneren moet de brontemperatuur van een warmtepomp optimaal zijn. Dat kan voor grotere projecten het best met een lage temperatuur warmtenet, je kunt ermee verwarmen en koelen, plus de transportleidingen zijn veel goedkoper dan die van een hoge temperatuur warmtenet waar je enkel mee kunt verwarmen. Het geïntegreerde ‘energiehek’ zorgt dan voor de mogelijkheid van verwarming en koeling van een gebouw.”

Het ‘energiehek’ bestaat uit een set van flexibele buizen, gevuld met water en glycol, dit laatste middel is om bevriezing te voorkomen. Putman heeft het systeem inmiddels uitvoerig getest in een proefopstelling met een klein warmtenet voor drie woningen en kantoor. Putman schetst: “Het ‘energiehek’, dat is verbonden met de zonnepanelen en de warmtepomp wordt in een smalle sleuf in de grond geplaatst, dat is een vrij eenvoudige klus. Tests op verschillende locaties hebben bewezen dat het systeem werkt en kostentechnisch concurrerend is.”

Samen met Organisatieadviesbureau Berenschot gaat Solar Energy Booster in een grootschalig project laten zien hoe het systeem werkt met verschillende merken warmtepompen en wat de voordelen voor gebruikers zijn, gelet op het energieverbruik. Parallel aan dit project heeft Jan Putman contacten met de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken over samenwerking op het gebied van zowel hoge als lage temperatuur warmtenet opslagsystemen.

“We werken toe naar slimme systemen die zowel via zonnepanelen als warmtepompen energie kunnen opslaan en afgeven. Technisch gezien is de ontwikkeling er voor lage temperatuur verwarming maar ook voor bestaande bebouwing, dus voor temperaturen boven de 70 graden.” Ofwel in de woorden van Jan Putman: “Lage temperatuur warmteopslag is hot.” Kijk op www.solarenergybooster.nl voor de prachtige aanbieding !!

Solar Energy Booster
Den Aam 21
7044 AB Lengel
Telefoon 026 – 820 03 44
E-mail info@solarenergybooster.nl
www.solarenergybooster.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.