Is investeren in vastgoed nog rendabel?

5 augustus 2022 09:41

Is investeren in vastgoed nog rendabel?

Jarenlang was het de heilige graal waar het ging om ondernemen en investeren; Vastgoed! Daarmee zat je altijd goed en de prijzen stegen maar door. Daarnaast werd de markt steeds krapper en nam de vraag toe. Mensen stonden soms letterlijk op straat en waren daardoor bereid om torenhoge huurprijzen neer te leggen voor relatief kleine panden. Het rendement op vastgoed investeringen was dan ook enorm.

De weerstand tegen dit beleid van ‘huisjes melken’ werd steeds groter. De mensen die al vastgoed hadden werden namelijk rijker en rijker. Het neveneffect daarvan was dat zij steeds meer vastgoed konden opkopen. Toch kan het lastig zijn wanneer je als ondernemer een leuke winst maakt om deze winst vervolgens te behouden. Sparen door middel van een spaarrekening levert namelijk vandaag de dag al helemaal niets op. Kortom, is beleggen in vastgoed anno nu nog steeds een goed idee of niet?

Beleggingsvastgoed

Wanneer je start met investeren in vastgoed is het goed om je te realiseren dat het ander vastgoed betreft dan vastgoed waar je zelf gebruik van gaat maken. Waar het gaat om panden die gebruikt worden door huurders gelden er bijvoorbeeld tegenwoordig andere tarieven waar het gaat om overdrachtsbelasting. Bij beleggingsvastgoed is dit nu 8% en wordt in 2023 verhoogd naar 9%, in plaats van 2% bij een eigen huis.

Daarnaast gelden er ook strikte regels waar het gaat om vergunningen. Dit alles is gedaan door de overheid om ervoor te zorgen dat de huizenmarkt toegankelijker wordt voor starters en particulieren. Het zelf investeren in vastgoed wordt hiermee steeds minder aantrekkelijk. Want de verwachting is dat er nog aardig wat maatregelen vanuit de overheid gaan volgen.

Alternatief?

Toch blijft het rendement op vastgoed zeer hoog en blijft het een interessante niche. Maar door de toename aan wet- en regelgeving is het ‘eenvoudige’ eraf. Het wordt steeds meer een markt voor de professional die hier iedere dag mee bezig is. En laten hier dan vandaag de dag ook de kansen voor de investeerder liggen. Beleggen in vastgoed is namelijk een zeer interessante optie geworden. Door te beleggen in deze markt heb je wel profijt van de goede renderende vastgoedmarkt, maar niet de lasten die erbij komen kijken wanneer je pandjesbaas bent. Want naast alle wet- en regelgeving brengen huurders ook vaak problemen met zich mee. Iets waar je ook niet altijd tijd en zin in hebt.

Kortom, door te kiezen voor het beleggen in de vastgoedsector besteed je het hele proces uit, maar zorg je er wel voor dat er met jouw geld vastgoed aangeschaft kan worden. Hierdoor heb je gegarandeerd een goed rendement zonder de lasten van de aanschaf van een object. Win-win situatie!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.