Incassobureau, deurwaarder of incasso-advocaat: wat is het verschil?

30 mei 2022 08:50

Incassobureau, deurwaarder of incasso-advocaat: wat is het verschil?

We kunnen er als ondernemers allemaal mee te maken krijgen: facturen die maar niet betaald worden. De redenen daarvoor kunnen uiteenlopen: een ontevreden klant, liquiditeitsproblemen aan de kant van de klant of simpelweg een klant die je wil oplichten. Niet alleen is het vervelend dat je tijd moet gaan steken in achter je geld aan gaan, het kan ook nog eens zo zijn dat het erop uitloopt dat je externe hulp moet inschakelen om je geld te krijgen. Dat kan zijn in de vorm van een incassobureau, een deurwaarder of een incasso-advocaat. Wat is het verschil eigenlijk tussen deze drie middelen?

Incassobureau

Geen zin en tijd om zelf achter je geld aan te moeten gaan? Dan kun je een incassobureau inschakelen om dit voor je te doen. Zo’n bureau kan in opdracht van jou openstaande vorderingen innen. Dit doen een incassobureau door meerdere betalingsherinneringen en aanmaningen te versturen naar de schuldenaar. Betaalt deze dan nóg niet, dan kan een incassobureau een gerechtelijke procedure starten, maar men heeft wel enkel de bevoegdheid om te produceren bij vorderingen tot een bedrag van 25.000 euro.

Deurwaarder

In tegenstelling tot een incassobureau is en deurwaarder een openbaar ambtenaar die ambtshandelingen mag verrichten. Net als een incassobureau kan een deurwaarder in opdracht van jou openstaande vorderingen incasseren en kan hij procederen bij vorderingen tot hetzelfde bedrag van 25.000 euro. Het belangrijkste praktische verschil is dat een deurwaarder beslag kan leggen op bezittingen, iets wat een incassobureau niet kan doen. Maar de deurwaarder heeft wel weer een advocaat nodig om dat beslag daadwerkelijk te kunnen leggen.

Incasso-advocaat

Een incasso-advocaat heeft is gespecialiseerd in het innen van openstaande vorderingen. Hij heeft, in tegenstelling tot het incassobureau en de deurwaarder, veel meer en veel zwaardere incassomiddelen waar hij gebruik van kan maken om vorderingen te incasseren. Een incasso-advocaat kan beslag leggen op de inboedel en inkomsten van jouw niet betalende klant. Zelfs kan een incasso-advocaat een faillissement aanvragen van de onderneming van de niet-betalende klant. Hij mag zowel in eerste aanleg als in hoger beroep procederen bij vorderingen, ook als het om een bedrag van boven de 25.000 gaat.

Welke optie voor jou het best past wanneer je te maken hebt met een niet-betalende klant, hangt af van de hoogte van de vordering. Maar het hangt ook af van het verschil in kosten van deze externe hulp en de hoeveelheid druk die je wilt uitoefenen op je klant.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.