In 2021 ondernemen zonder financiële kater? Het kan.

4 februari 2021 11:27

In 2021 ondernemen zonder financiële kater? Het kan.

Vrijwel iedere ondernemer is flink door corona geraakt en veel zullen de steunmaatregelen en uitstel van betalingen met beide handen hebben aangegrepen. Maar uitstel is geen afstel, zegt Eugenie Casier, Risk & Compliance Director bij Funding Options. Mkb’ers die hulpmiddelen op de juiste manier gebruiken - of vermijden - beginnen 2021 met een fris hoofd.

steunmaatregelen

De lockdown kunnen ondernemers kunnen missen als kiespijn. Maar er is hoop! Er is begonnen met vaccineren, winkeliers mogen binnenkort een afhaalloket openen en het vaccinatieprogramma loopt. Het einde van de pandemie komt langzaam in zicht. De overheid heeft haar taalgebruik aangepast en spreekt niet langer van een steunpakket, maar van steun- en herstelmaatregelen. Een subtiel, maar belangrijk verschil. In plaats van pas op de plaats maken, kijken we voorzichtig weer vooruit. Maar hoe kunnen ondernemers 2021 goed beginnen als de coronacrisis er flink ingehakt heeft? Door goed in kaart te brengen wat je op de korte termijn nodig hebt en welke invloed dat gaat hebben op jouw langetermijnplannen.

Staatssteun is prima

Veel ondernemers hebben het de afgelopen maanden moeilijk gehad en hun aantallen zullen in deze harde lockdown alleen maar stijgen. Ondanks de afhaalloketten zullen mkb’ers in de detailhandel, de horeca en recreatiebranches nog wel even in zwaar weer blijven verkeren. De steunmaatregelen zijn voor hen pure noodzaak. En daar is niets niks mee. Dat de deuren dicht moeten blijven en de omzet nul is, maakt voor de huur niets uit. Die moet nog steeds worden betaald. Net als de energierekening, loonkosten en verzekeringen... Maak dus vooral gebruik van alle steun waarvoor je in aanmerking komt.

De crisis biedt ook een uitermate goede kans om te investeren in je bedrijf. Als je de boel een likje verf wilt geven zodat het er bij de heropening weer tiptop uitziet, dan zijn de goedkope KKC of BMKB-C leningen een uitkomst. Is de lening met overheidsgarantie niet toereikend voor iets grotere projecten - bijvoorbeeld een meer ingrijpende verbouwing of als je een nieuwe webshop wilt openen - dan zijn aanvullende leningen via alternatieve kredietverstrekkers een goede optie. Maar er zijn ook bedrijven die van de steunmaatregelen gebruik hebben gemaakt, gewoon omdat het kon. Of voor het geval dat. Eind vorig jaar bleek uit een recent schrijven van minister Koolmees dat 60 procent van bedrijven te veel NOW 1-steun heeft ontvangen. En of ze dat willen terugbetalen. Denk dus goed na of je de beschikbare steun ook echt nodig hebt.

Leningen blijven leningen

Of je nu bij de bank leent of een lening met overheidsgarantie hebt afgesloten, leningen blijven leningen. Ze worden niet kwijtgescholden, ondernemers moeten zich houden aan hun aflossingsverplichting en het kan toekomstige investeringen in de weg zitten. Je kunt het vergelijken met een studielening. Studenten hebben de lening niet altijd nodig om rond te komen, maar maken er gebruik van om een leuker studentenleven te hebben. Een rondje bier op de donderdagavond, weekendtickets voor een festival, je kent het wel. Met lage rentes en lange aflossingstermijnen ben je gek als je het niet doet, toch? Maar als je na een paar jaar een hypotheek wilt afsluiten, wordt de studielening wél meegenomen in de risicobeoordeling.

Banken hebben tijdens de pandemie meer ruimte om klanten uitstel te geven voor aflossing en rentebetalingen. Vraag je goed af of het werkelijk nodig hebt en of je het vervroegd kunt aflossen. Je wilt niet dat de goedkope lening van vandaag je investeringsplannen van morgen dwarsbomen.

Belastinguitstel is geen afstel

Ondernemers komen ook niet onder hun belastingplicht uit, maar zij kunnen nog tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Pas op 1 juli 2021 hoeven zij dan te beginnen met het aflossen van bestaande belastingaanslagen en wel over een periode van drie jaar. Maar let op! Belastinguitstel aanvragen is echt een noodgreep die je pas echt in het alleruiterste geval moet overwegen. Onder normale omstandigheden is het betalen van je belastingaanslag de meest belangrijke financiële verplichting voor een ondernemer. Het aanvragen van belastinguitstel wordt dus gezien als een serieuze zaak.

Bij goed betalingsgedrag kun je een schone verklaring aanvragen, maar mocht je een zakelijke lening nodig hebben om een nieuwe productlijn op te zetten dan heb je waarschijnlijk minder keus en kom je sneller in een duurdere klasse. Ook hier geldt: bedenk goed waar je aan begint. Is het een laatste noodgreep die je nodig hebt om je bedrijf staande te houden of kun je toch iets anders regelen? Bijvoorbeeld door een ruimere betalingsregeling met je crediteuren af te spreken? Ondernemers zullen er alles aan doen om de kredietwaardigheid van hun bedrijf te waarborgen. Soms hebben zij geen andere keus dan gebruik te maken van steunmaatregelen, leningen met overheidsgaranties of uitstel van betalingen. Zolang je goed geïnformeerd bent over jouw opties en de eventuele gevolgen, kun je als mkb’er met een frisse blik blijven ondernemen.

Funding Options
info@fundingoptions.nl
+31 (0) 850 012 160

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.