Ik ga voor het eerst personeel aannemen. Waar moet ik op letten

3 september 2018 16:24

Ik ga voor het eerst personeel aannemen. Waar moet ik op letten

Op het moment krijg je zoveel opdrachten binnen dat je alle werkzaamheden niet meer in je eentje kunt verrichten. Je dacht er al een tijdje aan, maar nu is het toch echt tijd om personeel in te gaan huren voor je eigen bedrijf. Dit is natuurlijk een mijlpaal, maar kan ook ontzettend spannend zijn. Want hoe kom je aan het beste personeel? En waar moet je allemaal op letten als je voor het eerst personeel aanneemt?

Op zoek naar personeel

De eerste stap bestaat natuurlijk uit laten weten dat je personeel zoekt. Dit kun je via de officiële weg doen. In dit geval maak je een vacaturetekst en plaats je deze op de verschillende vacaturewebsites. Let er wel op dat je in veel gevallen een kleine vergoeding moet betalen. Aan de andere kant krijg jij alle reacties en sollicitatiebrieven gelijk in je mailbox, zodat je zelf het overzicht houdt. Het is ook mogelijk om dit nog op andere manieren te doen, bijvoorbeeld personeel laten zoeken via een recruiter (houd ook in dit geval rekening met de kosten) of plaats een vacature op je eigen website en social media.

Laat je sollicitant screenen

Welke manier je ook hebt gekozen om je vacature uit te zetten, na verloop heb je zeker weten een aantal sollicitanten die je uit kunt nodigen voor een gesprek. Mensen kunnen tegenwoordig de meest mooie werkervaringen op hun cv zetten en ook tijdens het gesprek heel leuk overkomen, maar klopt dit allemaal wel? Het is verstandig om dit altijd na te trekken, zodat je zeker weet dat je het juiste personeel aanneemt. Trek daarom referenties altijd na. Het is ook mogelijk om een sollicitanten screening uit te laten voeren. In dit geval gaat een bedrijf aan de slag met het natrekken van het cv, kijken ze waar de gaten in het werkverleden op gebaseerd en uiteraard nemen ze contact op met de referenten. Zo weet jij altijd wat voor vlees je in de kuip hebt, voordat je een overeenkomst aangaat.

Maak duidelijke afspraken

Heb je de juist werknemer gevonden? Gefeliciteerd! Dan rest je nu alleen nog om alles administratief alles in orde te maken en de proefperiode te starten. Maak hier overigens goede afspraken over. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat er een proefperiode van toepassing is. En neem je de werknemer alleen in dienst op basis van een project? Of is het voor een doorlopende periode? En wat zijn de afspraken rondom de maandelijkse vergoeding? Daarnaast is het verstandig dat jij een melding maakt bij instanties als de Belastingdienst om te laten weten dat je personeel in dienst hebt.

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.