‘Ik begrijp nu beter hoe een juridisch kader in de praktijk werkt’

15 januari 2024 09:00

‘Ik begrijp nu beter hoe een juridisch kader in de praktijk werkt’

Chantal Spoelstra werkt al twaalf jaar met veel plezier bij Aegon, waar zij sinds enkele maanden de rol van Deputy Company Secretary binnen Aegon Nederland vervult. Omdat zij meer inzicht wilde krijgen in het juridisch kader waarbinnen zij werkt, gaf zij zich op voor het programma Inzicht in Corporate Governance van Nyenrode Business Universiteit.

“Achteraf kan ik zeggen dat het programma mij veel meer heeft opgeleverd dan ik van tevoren had gedacht. Met name de verhalen uit de praktijk van de verschillende sprekers maakten indruk op mij. Hoewel ik het liever niet toegeef, ontwikkel je in de loop der jaren toch een soort tunnelvisie, waarbij je je focust op zaken die jouw organisatie belangrijk vindt. Het is dan nuttig om te horen hoe het er in andere organisaties aan toegaat.” 

De eerste module van het programma richt zich op de theorie rondom Corporate Governance. Daarna komen verschillende sprekers uit de praktijk aan bod die vanuit hun expertise en ervaring vertellen over de belangrijkste inzichten die zij hebben opgedaan. Spoelstra legt uit waarom deze opzet voor haar goed werkte. “In de eerste module kreeg ik antwoord op de vragen waarvoor ik aanvankelijk was gekomen, namelijk hoe het juridisch kader in elkaar steekt. Maar dankzij de sprekers kreeg ik ook inzicht in hoe dit vervolgens in de praktijk werkt en welke nuances er zijn.” 

Ethiek en integriteit

Een spreker die indruk maakte op Spoelstra is Lizzy Doorewaard. Doorewaard is een ervaren toezichthouder en was onder andere vicevoorzitter van de Raad van Toezicht bij de NPO. “Het was voor mij heel prettig en nuttig om te horen wat zij zelf van de interactie met een Deputy Company Secretary, zoals ik, verwacht. De handvatten die zij meegaf, zijn voor mij goed toepasbaar in mijn werk. Ik ben nu bijvoorbeeld goed voorbereid als er een nieuwe commissaris start, en ik realiseer me nog beter hoe belangrijk de jaarplanning en regelmatige contactmomenten voor commissarissen zijn.” Naast de juridische kant van Corporate Governance, besteedt het programma ook aandacht aan ethiek en bedrijfsintegriteit. “Ik had niet verwacht dat ik dit onderwerp zo interessant zou vinden. Ethiek blijkt binnen bedrijven vaak een blinde vlek te zijn. Hoe komt dat eigenlijk en hoe kan je daar verandering in brengen? Het is een actueel thema en ook het onderwerp waar wij als deelnemers het meest over gepraat hebben.” 

Veilige omgeving

“Ik ben echt aangenaam verrast door de fijne sfeer en de veilige omgeving die Nyenrode biedt. Iedereen durft vrijuit te praten en zowel de deelnemers als de sprekers staan op gelijke voet met elkaar. Ik vond het echt jammer toen het programma afgelopen was. Gelukkig zitten we met elkaar in een appgroep en hebben we afgesproken om ieder kwartaal een keer bij elkaar te komen.” Inmiddels ligt er voor Spoelstra weer een nieuwe uitdaging in het verschiet. Nu het samengaan van Aegon Nederland en a.s.r. een feit is, komt ze straks bij de Boardoffice in een nieuw organisatieonderdeel te werken met grotendeels andere collega’s. “Mede dankzij het programma van Nyenrode, heb ik voldoende kennis en bagage om daar een goede start te maken.” 


Het programma Inzicht in Corporate Governance is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in een rol met verantwoordelijkheden die raken aan Corporate Governance. Hoe verhouden directie, commissarissen en aandeelhouders/ stakeholders zich tot elkaar en welke krachten beïnvloeden de onderlinge verhoudingen? Hoe liggen hun rollen, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden en hoe kunnen deelnemers hier vanuit hun eigen rol beter op inspelen?

Wil je meer weten over het programma? Meld je hier aan voor de belevingssessie. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.