Hooijer Renkum gaat voor circulair, duurzaam en inclusief

7 juli 2020 11:44

Hooijer Renkum gaat voor circulair, duurzaam en inclusief

Drie mooie woorden die in de huidige bedrijfsleven regelmatig gebruikt worden. Aannemersbedrijf Hooijer Renkum maakt het waar in vrijwel alle facetten van hun bedrijfsactiviteiten. Bij sloopwerkzaamheden, asbestsanering, groenonderhoud, grondwerk en bodemsanering. Zelfs de tak biomassa is ook echt duurzaam.

Net iets meer dan veertig jaar geleden begon Karel Hooijer met materieel van het ouderlijke boerenbedrijf met een aantal diensten voor Parenco, de papierfabriek in Renkum. Mede dankzij Parenco’s expansie groeide Hooijer Renkum, maar ook het klantenbestand. In de jaren 90 voegde Hooijer Renkum wegenbouw toe aan haar activiteiten en een jaar of 10 later ook sloopwerkzaamheden. Het verwerken van hun snoeiresten tot biomassa startte een jaar of twaalf geleden. Het werd zo succesvol dat Hooijer Renkum in 2017 de GroeneWaarden betrok; een oude steenfabriek nabij kasteel Doorwerth, ruimte genoeg om de groene ambities van de aannemer vorm te geven.

Duurzaam en sociaal

Hooijer Renkum wil zich ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en sociaal ondernemen. “Op de GroeneWaarden kun je het beste zien waar we mee bezig zijn”, zegt Derkjan Hooijer, die vorig jaar het stokje van zijn vader overnam. “De belangrijkste activiteit nu is het verwerken van snoeiresten en groenafval tot biomassa. Wij kijken bijzonder kritisch naar het duurzaamheidsaspect van biomassa. Dus niet bossen in Canada en de Baltische staten kappen, maar ons eigen groen- en snoeimateriaal uit de regio gebruiken. Natuurlijk levert het verbranden van biomassa weer CO₂ op, maar fijnstof en andere schadelijke stoffen vangen de filters in de centrales af. Bovendien bij composteren komt er ook CO₂ vrij zonder energie-opbrengst.” Hij ziet biomassa niet als permanente oplossing, maar kan wel degelijk een bijdrage leveren in de transitiefase naar echt duurzame alternatieven. Hooijer heeft overigens een geavanceerd en uniek proces ontwikkeld om van alle reststromen uit de groenwerkzaamheden een hoogwaardig product te maken voor de biomassacentrales; goed gedroogd, fijn gemalen, zonder metaal- en grondresten.

Hergebruik sloopmateriaal

Dat innovatieve ondernemerschap kenmerkt Hooijer Renkum, ook bijvoorbeeld bij haar sloopwerkzaamheden. Hooijer Renkum beschikt over de BeoordelingsRichtLijn Veilig en Milieukundig Slopen, het certificaat van een professioneel sloopbedrijf. “In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn en in 2030 moet de helft herbruikbaar zijn”, weet Derkjan Hooijer. Dan moeten er wel stappen gemaakt worden. “Wij zijn co-founder van insert.nl, een collectief om circulariteit te bevorderen met een marktplaats waarbij we sloopmateriaal voor hergebruik beschikbaar stellen.” Op de marktplaats is materiaal een-op-een te verkrijgen (reuse) of na bewerking (refurbish). “Bijvoorbeeld meranti kozijnen demonteren we en verwijderen verfresten en bevestigingsmateriaal. Dat hout is zo duurzaam dat het heel goed te gebruiken is in nieuwe kozijnen”, verduidelijkt hij. “Ook platen uit systeemplafonds nemen we in. Samen met de Voorwerkers, die passend werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengen we een nieuwe ecologische verflaag aan op die platen, die dan weer als nieuw te gebruiken zijn. Allemaal in samenwerking met insert.nl.”

Allround aannemer werkt graag samen

Hooijer Renkum zal als allround aannemer blijven innoveren. Binnen afzienbare tijd wordt het dak van de hallen aan de GroeneWaarden voorzien van 10.000 m² zonnepanelen. Maar ook hun traditionele werkzaamheden zijn uitstekend in te zetten voor duurzame processen. In samenwerking met Gemeente Lingewaard is Hooijer bezig om de hemelwaterafvoer los te koppelen van het riool om de verdroging van de bodem en onnodige belasting op de rioolwaterzuivering tegen te gaan. “Wij werken graag samen met opdrachtgevers om zo te komen tot een kwalitatief betere en duurzamere dienstverlening”, aldus Derkjan Hooijer. «

Hooijer Renkum

Energieweg 7, 6871 KB Renkum

Telefoon 0317 - 31 86 66

E-mail info@hooijer.nl

www.hooijer.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.