Hoe werkt aftrekbare BTW voor ondernemers?

29 juli 2022 07:17

Hoe werkt aftrekbare BTW voor ondernemers?

Als je begint met ondernemen kan er nogal wat op je afkomen. Je krijgt te maken met BTW die je mag aftrekken van de belasting. Dit kan om verschillende percentages BTW gaan. Daarnaast moet je ook weer belasting betalen. Wil je weten hoe het nu precies zit me de aftrekbare BTW voor ondernemers? Check het hier...

BTW tarieven

Als je producten of diensten inkoopt, dan is daar een bepaald bedrag BTW van. Sommige leveranciers geven de mogelijkheid dat zij de BTW er al voor je afhalen. Maar in de meeste gevallen is het zo dat er BTW er al in zit. Dan zie je op de factuur welk deel van het totaalbedrag BTW is en hoeveel procent BTW dit is. Deze BTW kun je elke keer opgeven met de kwartaalaangifte. Dat krijg je dat bedrag weer terug van de belastingdienst. Er zijn in Nederland diverse BTW groepen:

 • 0% BTW
 • 9% BTW
 • 21% BTW

Het BTW tarief van 21% komt het meeste voor. 0% BTW is vaak van toepassing als het gaat om goede doelen. Als je als ondernemer dus iets doneert aan een goed doel dan betaal je daar geen BTW over. Dit betekent dat je er dus ook geen BTW van kunt aftrekken.

Het tarief 9% BTW komt maar voor op een beperkt aantal goederen. Dit geldt voor:

Voedingsmiddelen.

 • Water.
 • Agrarische goederen.
 • Geneesmiddelen.
 • Hulpmiddelen.
 • Kunst.
 • Antiek.
 • Verzamelvoorwerpen.
 • Boeken en periodieken.

Periodieken zijn magazines, weekbladen, tijdschriften, dagbladen, elektronische nieuwsbrieven, gidsen van woonbureaus, personeelsbladen, maar ook bijvoorbeeld voor kwartaalverslagen. Het gaat om documenten die minimaal 3 keer per jaar worden uitgebracht op nagenoeg dezelfde vaste tijdstoppen, waarbij de inhoud soortgelijk is. Ook kleine publicaties bij een tijdschrift, zoals kortingsbonnen en een receptenboekje vallen onder de 9% regeling. Geef je mensen toegang op journalistieke platforms toegang tot bijvoorbeeld kranten en tijdschriften tegen betaling? Dan geldt ook het 9% tarief.

Soms zijn er nog extra uitzonderingen: Zo valt een brochure ook onder het 9% btw tarief, als deze minimaal 32 pagina's heeft. Verzend je drukwerk? Dan mag je als het drukwerk onder de 9% valt, ook voor de verzending 9% BTW rekenen.

Alle overige producten, zoals schoenen, broeken, trouwjurken, lampen, meubels en tuinspullen, vallen allemaal onder de 21% BTW.

Er zijn soms bijzondere omstandigheden. Zo zit er normaalgesproken op glijmiddel 21% BTW. Koop je echter in een webshop glijmiddel en condooms, dan wordt het glijmiddel ook gezien als anticonceptie. En anticonceptiemiddelen vallen onder de 9% regeling.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.