Hoe gezond is de lucht op je werkplek nou echt?

19 augustus 2024 08:30

Hoe gezond is de lucht op je werkplek nou echt?

Weet jij hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op je werkplek? Vaak zweven er (veel) meer schadelijke stofdeeltjes in de lucht dan je denkt. Wanneer je deze langere tijd inademt, kunnen ze grote schade toebrengen aan je gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen.

SCHADELIJKE STOFDEELTJES OP JE WERKPLEK

In elk bedrijf is stof te vinden. Hoewel het woord ‘stof’ onschuldig klinkt, heb je vaak (ongemerkt) te maken met fijne stofdeeltjes die schadelijk zijn voor je gezondheid. Denk aan:

  • Chemische dampen die vrijkomen uit o.a. schoonmaakmiddelen, verf, en lijm
  • Stoffen die ontstaan door industriële werkprocessen, zoals lasrook, kwartsstof en nikkelstof
  • Stofdeeltjes die ontstaan door het verwarmen of verbranden van materialen
  • Schimmel in vochtige ruimtes
  • Uitlaatgassen van verkeer in de buurt
  • Silicastof door slijtage van betonnen vloeren, veroorzaakt door het rijden met heftrucks
  • Rubberstof door slijtage aan rubberen banden van heftrucks, waarbij o.a. weekmakers, vulstoffen, stabilisatoren en pigmenten in de lucht terechtkomen
  • Kartonstof en houtstof door het vouwen, optillen, neerzetten, verplaatsen en stapelen van dozen en pallets

GEVOLGEN VOOR JE GEZONDHEID

Wanneer je deze schadelijke stofdeeltjes langere tijd inademt, loop je risico op gezondheidsproblemen. De eerste tekenen zijn vaak ‘lichte klachten’ als hoesten, niezen, kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, ontstekingen, allergische reacties en een gebrek aan concentratie. Symptomen die je misschien niet meteen aan luchtvervuiling koppelt. Maar na verloop van tijd kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, astma, COPD en (long)kanker. Met deze 5 simpele tests ontdek je snel of de lucht op jouw werkplek vervuild is.

Meestal komen deze gezondheidsproblemen pas na lange tijd aan het licht. Er is namelijk geen wet- en regelgeving over de luchtkwaliteit in binnenruimten. Medewerkers worden hierdoor onvoldoende beschermd tegen het inademen van schadelijke stoffen. En dus houden bedrijven vaak pas rekening met gezonde binnenlucht wanneer het al te laat is.

GRENS- EN ADVIESWAARDEN VOOR FIJNSTOF IN DE BUITENLUCHT

(Inter)nationale afspraken geven aan hoeveel fijnstofdeeltjes er in de lucht mogen zitten. Het gaat om PM10 deeltjes: stofdeeltjes met een diameter tot 10 micrometer. Voor fijnstof in de buitenlucht geldt in Nederland een maximum jaargemiddelde van 40 µg/m3 (microgram per kubieke meter).

De advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die aangeven welke concentraties vervuilende stoffen maximaal in de lucht mogen zitten om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, liggen fors lager. Namelijk maximaal 40 µg/m3 per dag (zonder bescherming). Gemiddeld over een jaar is het advies voor blootstelling slechts 15 µg/m3. Je ademt dus veel meer schadelijke stoffen in dan gezond voor je is.

WETTELIJKE LIMIETEN VOOR FIJNSTOF IN DE BINNENLUCHT

Bovenstaande grens- en advieswaarden gaan over de buitenlucht. De wettelijke limieten voor binnenlucht liggen aanzienlijk hoger. En dat terwijl de luchtkwaliteit van een industriële omgeving vaak nog veel slechter is dan buiten. Zo adem je op je werk 20 tot 100 keer meer schadelijke stofdeeltjes in dan de WHO aanbeveelt voor de buitenlucht.

MAATREGELEN VOOR ZUIVERE BINNENLUCHT

Dus wat nu? Stof is er nu eenmaal. Daar kun je weinig aan doen. Toch kun je maatregelen nemen om de hoeveelheid stof te verminderen en je medewerkers te beschermen tegen ziekte. Zorg om te beginnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en bewustzijn en training van je medewerkers over veilig werken.

Maar vergeet ook de mensen zonder persoonlijke beschermingsmiddelen niet. Onderzoek laat zien dat zij het meeste risico lopen. Medewerkers, leveranciers en klanten die door je fabriek lopen bijvoorbeeld. De luchtvervuiling op wandelpaden in een fabriek waar wordt gelast is gemiddeld wel 1.080 µg/m3.

Voor gezonde binnenlucht moet je dus iets met die vervuilde lucht doen. Ventileren bijvoorbeeld. Of de lucht reinigen. Of beter nog: allebei.

COMBINEER MECHANISCHE VENTILATIE MET LUCHTREINIGERS

Ventilatiesystemen vervangen vervuilde binnenlucht door buitenlucht. Dit is nuttig voor het verlagen van CO2-niveaus, maar onvoldoende voor het verwijderen van alle schadelijke stofdeeltjes. Luchtzuiveringssystemen reinigen de bestaande binnenlucht, die hiermee wordt gerecirculeerd. Luchtreinigers zijn speciaal bedoeld om de vele (soorten) schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen met verschillende typen filters. Ze zijn daarom een ideale aanvulling op je mechanische ventilatie.

LEES MEER OVER EEN GEZONDE WERKOMGEVING MET ZUIVERE LUCHT

Meer weten over hoe je je medewerkers het beste beschermt tegen (schadelijke) stofdeeltjes? Hoe je met een luchtreiniger optimaal kunt profiteren van je bestaande ventilatiesysteem? Of welke voordelen zuivere lucht nog meer heeft voor je bedrijf? Op https://www.zehnder-cleanairsolutions.com/nl/blog vind je allerlei artikelen over zuivere lucht voor iedere sector.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.