Hoe gaat het nu met het Nederlands MKB?

9 oktober 2020 09:00

Hoe gaat het nu met het Nederlands MKB?

Opnieuw heeft overal ter wereld het bedrijfsleven te lijden onder de uitbraak van het coronavirus. De tweede golf lijkt een feit met alle bijbehorende maatregelen van dien. Net na het hoogtepunt van de crisis in juni deden we onderzoek onder 659 Nederlandse MKB bedrijven om inzicht te krijgen in de impact van corona. De resultaten van het onderzoek zijn toen gepubliceerd door de landelijke pers. Hiermee hebben wij Nederland bewust willen maken van de gevolgen van zowel de maatregelen als de crisis zelf. Maar hoe gaat het nu met ondernemend Nederland?

Uit het onderzoek bleek dat maar liefst driekwart van de ondervraagde bedrijven in omzetverlies leed. Bij meer dan de helft van hen bedroeg deze afname ten minste zestig procent. De moeilijkste periode leek achter de rug; voor de komende drie maanden waren de ondervraagden een stuk positiever gesteld. Maar hoe is dat nu?

Een korte beschrijving van de situatie van begin juni 2020:

Het grote omzetverlies zorgde voor groeiende liquiditeitsproblemen bij kleine bedrijven. Een kwart had direct al problemen en verwachtte zelfs een tekort van ten minste dertigduizend euro.

Minder omzet leidt tot minder opbrengsten. Logisch. Voor een groot deel van de bedrijven was de situatie erg zorgelijk. Extra financiering was nodig om de coronacrisis te overleven.

Toen de maatregelen werden versoepeld hoopten veel ondernemers de misgelopen omzet zo snel mogelijk in te halen. Uit het onderzoek bleek dat het echter nog wel even zou duren voordat de meeste ondernemers hun recente omzetverlies hadden goedgemaakt. Vooral in de retail (acht maanden) en de bouw (zeven maanden) deed men voorzichtige voorspellingen. Opvallend genoeg waren horecaondernemers het meest optimistisch; zij verwachtten in slechts vier maanden weer terug te zijn op het niveau van voor de coronacrisis. Een tweede golf zoals deze gooit helaas roet in het eten.

Thuis blijven, afstand bewaren en zoveel mogelijk vanuit huis werken. Maar liefst 56 procent van de ondervraagde ondernemers was ontevreden over de coronamaatregelen. Vooral in de horeca was er veel onvrede over de richtlijnen van het RIVM; slechts een vijfde van alle horecaondernemers noemde deze ‘passend’. Daarentegen zijn de retail en bouw juist erg tevreden over de getroffen maatregelen.

De grote vraag is: hoe gaat het nu met ondernemend Nederland?

Geef het Nederlands MKB een stem!

Ben jij ondernemer? Doe mee aan het landelijk onderzoek van BridgeFund naar de impact van corona op ondernemend Nederland.
Het is binnen 3 minuten gedaan en volledig anoniem

Over BridgeFund

BridgeFund is een tweezijdig online platform waar ondernemers eenvoudig en snel een zakelijke lening kunnen aanvragen of hun vermogen nuttig kunnen beleggen tegen een aantrekkelijk rendement.

Waarom dit onderzoek?

BridgeFund constateerde tijdens de coronacrisis dat de pers het vooral had over grote bedrijven die op omvallen stonden. Veel minder ging het over de plaatselijke bakkers, kappers en horecaondernemers. Om deze reden is BridgeFund een eigen onderzoek gestart om meer aandacht te creëren voor de impact van de crisis op het MKB.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.