Hellebrekers biedt Eerste Hulp Bij Industry 4.0

19 juni 2018 10:02

Hellebrekers biedt Eerste Hulp Bij Industry 4.0

Industry 4.0, ofwel Smart Industry… een term die al enige tijd buzzing is binnen de maakindustrie. Maar wat betekent die term voor de inrichting van het productieproces? En hoe verbetert ze dit proces? Terwijl grote producenten zoals Unilever hun eerste stappen richting Industry 4.0 hebben gezet, worstelen vooral kleinere bedrijven met de vraag waar ze moeten beginnen. Hellebrekers Technieken in Nunspeet ondersteunt met haar softwareapplicaties zowel grote als mkb organisaties bij hun reis door de vierde industriële revolutie.

Industry 4.0 verwijst naar een nieuwe technologische ontwikkeling in de automatisering van productielocaties. Hierbij wisselen fabrieksonderdelen via het internet data met elkaar uit binnen een virtueel netwerk. Daardoor ontstaan geïntegreerde systemen in plaats van eilanden op de productievloer. Machines genereren bijvoorbeeld data over de snelheid waarmee zij produceren, de onderdelen die aan vervanging toe zijn of de plaats van een storing. En producten kunnen informatie verstrekken over hun positie op de productielijn, hun receptuur of de mate waarin ze zijn afgevuld. De verzamelde data worden vervolgens geanalyseerd en weer gedeeld om machines beter te laten samenwerken en productieprocessen te verbeteren.

Met de implementatie van Industry 4.0 kunnen producenten duurzaam concurrentievoordeel creëren. Het integreren van digitale data stelt ze in staat om in te spelen op omgevingsbehoeften zoals individualisering van de klantvraag en efficiënter gebruik van grondstoffen. Zo maakt het flexibele en doeltreffende productie op maat mogelijk, evenals een verhoogde productiviteit, lagere faalkosten, voorspellend onderhoud en minder energieverbruik. Omdat het succes van Industry 4.0 nog altijd afhangt van de kennis en vaardigheden van de mensen die ermee moeten werken, creëert deze ontwikkeling bovendien weer nieuwe banen en kan het bijdragen aan de doorontwikkeling van huidige medewerkers.

Voor iedereen is inmiddels duidelijk dat Industry 4.0 enorme potentie biedt voor grote producenten en het mkb. Maar in die potentie schuilt ook het risico dat de introductie van Industry 4.0 in het eigen bedrijf wordt gezien als een klus van gigantische omvang en investeringen.

Hellebrekers Technieken heeft een concept op de markt gebracht waarmee maakbedrijven de weg naar Industry 4.0 gefaseerd kunnen bewandelen. Met de Visual Link softwareapplicatie kunnen zij – afhankelijk van hun operationele eisen – zelf bepalen welk onderdeel van het productieproces zij willen digitaliseren. Zo wordt Industry 4.0 stap voor stap, in overzichtelijke fasen steeds meer realiteit...

Visual Link is de MES (Manufacturing Execution System) softwareapplicatie van Hellebrekers Technieken. MES voorziet in de verticale integratie van productiedata: het zorgt voor de adequate uitwisseling van informatie tussen de logistieke/administratieve software (ERP) en de automatisering op de productievloer (PLC-besturing/scada visualisatie). Hoewel het Visual Link MES systeem een generieke softwareapplicatie betreft, kan het nauwkeurig worden afgestemd op de klantvraag omdat de modules onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïmplementeerd. In principe kan Visual Link de gehele systeeminfrastructuur voor het productieproces van de klant in kaart brengen, analyseren en verbeteren. Maar dit hoeft dus niet: de klant kan er ook voor kiezen om één of enkele module(s) van de Visual Link software toe te passen.

Alle Visual Link modules kunnen worden ingepast in de bestaande systeeminfrastructuur van de klant. Ze kennen geen beperkingen in koppelingen met boven- en onderliggende softwarelagen. Met bepaalde modules kan bijvoorbeeld de input van resources en de efficiëntie van een productielijn (Overall Equipment Efficiency, OEE) worden vastgesteld. Dit resulteert dan weer in inzichten die de producenten helpen om het productieproces en de productkwaliteit te optimaliseren. Zo implementeerde Hellebrekers binnen de bestaande infrastructuur van Unilever’s ijsfabrikant Ben & Jerry’s onlangs de Visual Link OEE softwareapplicatie, die onderdeel is van de modules ‘Data collection’ en ‘Data analysis’.

Hellebrekers Technieken

Marconiweg 28, 8071 RA Nunspeet

Telefoon 0341 – 25 26 88

E-mail: m.ditewig@hellebrekers.nl

www.hellebrekers.nl 

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.