Heb je als ondernemer een VOG nodig?

20 mei 2022 08:48

Heb je als ondernemer een VOG nodig?

Het kan wel eens voorkomen dat jij als ondernemer een VOG nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege een bepaalde opdracht of als je gaat werken in een bepaalde beroepsgroep, bij sommige is dit namelijk verplicht. Om je op weg te helpen hebben wij deze blog geschreven. Hierin kun je lezen in welke beroepsgroepen een VOG verplicht is, hoe een VOG aanvraag werkt en wanneer je geen VOG krijgt.

In welke sectors is een VOG verplicht?

 • Sectoren die met kinderen werken
  Kinderopvang, scholen
 • Sectoren waar je te maken krijgt met vertrouwelijke gegevens
  Advocaten, Artsen etc.
 • Taxichauffeurs
 • Sectoren die werken met geld of kostbare goederen
  Bankiers, accountants, hypotheekadviseurs
 • Rijscholen
  Rijles instructeurs
 • In de overheid

Daarnaast mag een opdrachtgever die niet binnen deze sectoren werkzaam is zelf bepalen of die een VOG verwacht. Het kan dus alsnog voorkomen dat je alsnog een Verklaring Omtrent Gedrag moet laten zien.

Hoe werkt een VOG-aanvraag?

Je kunt zelf je VOG aanvragen bij Dienst Justis, dit is een onderdeel van de justitie en het Ministerie van Veiligheid. Digitaal een VOG aanvragen kost €33,85. Bij iedere nieuwe opdrachtgever heb je een nieuwe VOG nodig en iedere screening zal ook anders zijn. Justis screent je namelijk na het aanvragen van een VOG.

VOG aangevraagd, wat nu?

Zodra jij je VOG hebt aangevraagd start het onderzoek dat gaat uitwijzen of jou gedrag in het verleden bezwaar vormt voor de werkzaamheden die jij gaat uitvoeren. Als je nog nooit in aanraking bent gekomen met justitie dan zal er geen nader onderzoek nodig zijn en zal jij je VOG binnen vier weken in huis hebben.

Indien je wel al eens in aanraking bent geweest met justitie, dan kan een nader onderzoek nodig zijn. Hier zal meer tijd in gaan zitten en dan kan het acht weken duren voordat je VOG in de brievenbus verschijnt.

Sneller een VOG nodig?

Er is een mogelijkheid om een VOG met spoed aan te vragen, dit is echter wel alleen mogelijk in bepaalde gevallen, namelijk:

 • Om te werken in het buitenland
 • Voor een adoptie
 • Voor een benoeming tot gedeputeerde of wethouder
 • Voor een kandidaatstelling als volksvertegenwoordiger

Je kunt pas een spoedaanvraag doen nadat je via het internet een ‘normale’ VOG-aanvraag hebt ingediend. Zodra de betaling van €33,85 betaald is, kun je bellen naar justis en een spoedaanvraag indienen.

Wanneer krijg je geen VOG?

Er wordt vaak gedacht dat iemand geen VOG zal krijgen als die al eens in aanraking is geweest met justitie, dit klopt niet. Zoals we hierboven vermeldde, iedere screening zal anders zijn. Dit komt omdat iedere sector andere eisen heeft voor het verkrijgen van een VOG. Als je ooit bent gearresteerd wegens winkeldiefstal kan je alsnog een VOG krijgen om te werken als taxichauffeur. Er zijn wel bepaalde misdrijven waarbij je geen VOG zal krijgen, zoals een zedendelict.

Er zijn dus bepaalde factoren waar naar gekeken wordt bij het aanvragen van een VOG, namelijk:

 • De ernst van het misdrijf
 • De datum van het misdrijf
 • De straf die je hebt gekregen
 • De relevantie aan de sector
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.