Glimmende ogen

2 juli 2021 10:06

Glimmende ogen

Het is een voorrecht om wethouder te mogen zijn. Ik mag mooie dingen doen voor de stad en mijzelf dagelijks inspannen om zoveel mogelijk Arnhemmers aan een baan te helpen. Zeker als het gaat om mensen die in deze coronatijd nog moeilijker aan een baan of stageplaats komen, is er veel te doen. Het is fijn, zo heb ik ervaren, om de verantwoordelijkheden eens voor een dag uit handen te geven. Op donderdag 10 juni was het wethouderschap namelijk in handen van Daan (16). Via het landelijke project Baas van Morgen van JINC kregen leerlingen van het Vmbo de kans zich te laten inspireren en te ontdekken wat ze interessant vinden. Ook konden zij alvast een begin maken met het opbouwen van een netwerk. Daan mocht een dag mijn rol spelen. Een bezoek aan een project voor daklozen, een rondleiding in het stadhuis, een lunch met jongeren die meedoen aan Maatschappelijke Diensttijd: de ochtend vloog voorbij. Daan onderging het allemaal geïnteresseerd, al zal de veelheid aan informatie ongetwijfeld ook vermoeiend zijn geweest. In de middag bezochten we Am Support. Jongerenwerker Jaoud Najih vertelde een mooi verhaal over hoe AM via sport jongeren bereikt en zo een stap verder helpt in de maatschappij. Een mooi verhaal, maar wat belangrijker was: de ontmoeting vond plaats in de sportschool. En daar gingen Daan zijn ogen glimmen, daar lag de interesse, daar ontstond de motivatie om ergens voor te gaan. Voor een opleiding tot personal trainer in dit geval, niet voor wethouder.

Ik wil op deze plek een lans breken voor jongeren en voor de noodzaak om hen de kans te geven zich in de praktijk te oriënteren op hun toekomst. Jongeren hebben tijd en mogelijkheden nodig om te ontdekken waar ze goed in zijn en wat zij willen. Daar hebben zij u voor nodig als ondernemer. Want u bent als geen ander in staat om jongeren te laten proeven aan die praktijk, om hen te laten ervaren hoe het is om voor een bepaald vak te gaan. Door te proberen, te oefenen, te ontmoeten en te leren krijgen jongeren zekerheid over wat zij willen en kunnen. En dan gaan de ogen sprankelen. Tijdens corona hadden veel studenten moeite met het vinden van een stage. Dat is begrijpelijk omdat veruit de meeste werkgevers tijdens deze crisis wel iets anders aan hun hoofd hadden. Toch zijn er behoorlijk wat ondernemers geweest die uiteindelijk de moeite hebben genomen - of de moed hebben gehad - om een stageplaats aan te bieden. Het zogenaamde stageoffensief van de Kansenmakers heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. De Kansenmakers koppelen stagiaires aan bedrijven, nemen indien nodig een deel van de administratie op zich en bemiddelen tussen de school en de ondernemer. Zij doen dit onder het motto ‘wat moed, dat moet!’. Ik sluit mij daar van harte bij aan. Vandaar ook mijn oproep: geef jongeren een kans, door stages, door werkervaringsplaatsen, door excursies of rondleidingen. De jongeren met de glimmende ogen, dat zijn uw medewerkers van de toekomst!

Martien Louwers, Wethouder werk & inkomen

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.