Een gastvrouw met passie voor wijnen, speciaal bieren en whisky’s

21 september 2021 08:59

Een gastvrouw met passie voor wijnen, speciaal bieren en whisky’s

Ingrid van Dijk-Kleefman is de trotse eigenares van Uw Slijter Van Dijk in Hoogezand. Haar sfeervolle en gezellige winkel is gevestigd tegenover de Albert Heijn in Winkelcentrum De Hooge Meeren, wat met circa honderd winkels op een oppervlakte van drieëntwintigduizend vierkante meter, het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland is. Vanuit haar jarenlange ervaring in de horeca is Ingrid meer gastvrouw dan winkelier en hecht ze veel waarde aan het persoonlijke contact met haar klanten. Qua alcoholhoudende dranken beschikt ze over een grote dosis kennis, waarbij ze echt een passie heeft voor wijnen, speciaal bieren en whisky’s.

VIJFENTWINTIG JAAR HORECA

Ingrid is in 1970 geboren en heeft van haar dertiende tot haar achttiende in Australië gewoond. Ze woonde daar in een wijnstreek en daar is haar liefde voor wijnen ook geboren. Terug in Nederland is ze in de stad Groningen gaan wonen. Ingrid: “Ik wilde van alles ontdekken en na de rust van de Australische bushbush was ik wel toe aan het bruisende leven van een stad als Groningen. Ik wist niet precies welke richting ik qua studie of iets dergelijks op wilde, maar omdat ik natuurlijk wel geld nodig had voor het dagelijks levensonderhoud, ben ik in de horeca gaan werken. Ik heb er allerlei baantjes gehad en werkte op een gegeven moment in vier restaurants tegelijk.”

Omdat de sector haar zo goed beviel, heeft ze naast haar werk met goed gevolg de Horecaopleiding gevolgd, waarvoor ze vier jaar lang één dag per week naar school ging. Vanaf haar terugkomst uit Australië heeft ze zo vijfentwintig jaar lang in de horeca gewerkt. Ze heeft diverse functies gehad in snackbars, ijssalons, cafés en restaurants en tussendoor heeft ze haar eigen horecazaak gehad. “Ik was zesentwintig en huurde in Haren een Ierse pub met een ernaast gelegen snackbar.”, aldus Ingrid, “Dat heb ik vijf jaar gedaan. De mooiste tijd van mijn leven! Maar toen mijn eerste dochter geboren was, lukte het niet meer om tot drie, vier uur ’s nachts te werken. Dus toen heb ik alles verkocht. Ik ben nog wel dertien jaar in de horeca blijven werken, waarvan de eerste zes jaar bij Herberg van Es in Roderesch. Dat is een heel mooi restaurant waar ik met heel veel plezier, en dus ook het langst, gewerkt heb; van mijn dertigste tot mijn zesendertigste. Toen raakte ik zwanger van mijn tweede dochter.”

“DE COMBINATIE VAN EEN OUDERE SLIJTER MET EEN JONGERE DAME ERBIJ WERKTE HEEL GOED”

In haar laatste periode bij Herberg van Es is Ingrid hobbymatig begonnen met het organiseren van wijnproeverijen op bedrijfslocaties en bij mensen thuis. Dat is ze gedurende haar laatste werkzame jaren in de horecabranche blijven doen, wat ertoe leidde dat ze op haar drieënveertigste besloot om te stoppen in de horeca en in de slijtersbranche verder te gaan. Het culinaire kende ze wel, zoals ze zelf mooi zegt, en ze vond het tijd om meer kennis op te doen op het gebied van alcoholhoudende dranken en zich daarbij nog meer te richten op de proeverijen. Ze begon als eerste verkoopster bij de Mitra in Haren en combineerde haar baan met haar wijnproeverijen door een wijnclub op te richten. Ingrid: “Dat was een vrij vaste club waarvoor ik één keer in de maand een wijnavond organiseerde. We deden dat meestal op een vrijdag- of zaterdagavond en dat was heel gezellig! We hadden daar een eigen proeflokaal, dus ik kon alle kanten op qua avondvullende programma’s met hapjes en drankjes.”

Vanwege haar inzet in de winkel en de wijnproeverijen, die ze ook combineerde met de winkel, werd Ingrid al vrij snel assistent-slijter. In die functie werd ze ingezet in meerdere filialen, maar dat ging haar tegenstaan. Ze heeft toen aangegeven dat ze in één winkel wilde werken, zodat ze zich op één bedrijf kon concentreren en iets kon opbouwen met één en dezelfde klantenkring. De directie van de Mitra nam haar verzoek ter harte en haar vaste werkplek werd het filiaal in Bedum. “Daar werkte ik als assistent-slijter met veel plezier onder Henk Tillema.”, aldus Ingrid, “Hij leeft helaas niet meer. We konden vanaf het begin heel goed met elkaar opschieten en de combinatie van een oudere slijter met een jongere dame erbij werkte heel goed. Ik kreeg van hem ook alle vrijheid qua de proeverijen en nieuwe ideeën voor de winkel. Soms keek hij me dan wel eens hoofdschuddend aan, maar hij ging er altijd in mee en genoot ervan. Ik heb daar zelfs een proeverij in het gemeentehuis georganiseerd.”

Ingrid werkte een aantal jaren bij Tillema, totdat de directie van Mitra aankondigde dat de eigen winkels afgestoten werden, maar dat ze met diezelfde winkels in een franchiseformule verder gingen. Tillema stond juist op het punt om met pensioen te gaan, maar Ingrid zag het wel zitten. Ze kende inmiddels bijna het hele dorp en het ‘ons kent ons’ voelde goed. En zo werd ze in 2012 op franchisebasis eigenares van een slijterij. Maar ze was amper twee maanden verder toen ze van Jumbo Vastgoed te horen kreeg dat het winkelcentrum verbouwd werd en dat de slijterij moest verkassen. Ingrid: “Naast mijn winkel waren drie lege panden en Kruidvat wilde die vier naast elkaar gelegen panden hebben, zodat ze daar één grote winkel van konden maken. Ik wilde daar wel mee akkoord gaan, mits ik weer een pand naast of tegenover een supermarkt kreeg, want ik zat tegenover de Jumbo. Na een aantal stevige onderhandelingen ben ik naar de overkant verhuisd, waar een deel van het pand van de Jumbo en een deel van dat van de Zeeman samengevoegd werden tot mijn nieuwe winkelruimte. Het was groter dan het pand waar ik uit vertrok en ik had geëist dat mijn pui dermate zichtbaar zou zijn, dat men mijn winkel bij binnenkomst in het winkelcentrum als eerste zou zien. Daardoor was het pand breed aan de voorkant en liep het taps toe naar achteren. Aan de buitenkant van het winkelcentrum zat een kapsalon met een eigen ingang die toen ging verhuizen, waarna ik die ruimte direct gehuurd heb voor mijn proeverijen. Zo kon ik ’s avonds en in het weekend mijn gang gaan, ondanks het feit dat het winkelcentrum zelf gesloten was.”

PROEVERIJEN EN RELATIEGESCHENKEN

Op een gegeven moment hoorde Ingrid tijdens haar werk op de radio dat Mitra failliet was, terwijl het hoofdkantoor haar, als franchisenemer met het Mitra-logo op de gevel, nog niets had verteld. Daar kwam vervolgens zoveel ellende en administratieve rompslomp uit voort, dat ze besloot om te stoppen als franchisenemer en onder eigen vlag verder te gaan. Omdat Mitra het pand huurde van Jumbo Vastgoed, wilde Ingrid dat omzetten naar een huurcontract voor zichzelf. Maar Jumbo wilde het niet verhuren aan een kleine zelfstandige en ging daar dus niet mee akkoord, waardoor ze zich genoodzaakt zag om de winkel elders voort te zetten. Ze nam een makelaar in de hand en kwam zo op haar huidige locatie terecht.

Nadat Ingrid het huurcontract in Hoogezand getekend had, werd ze echter tot haar verbazing diezelfde week benaderd door Jumbo Vastgoed. Ze waren op hun besluit teruggekomen en Ingrid mocht de slijterij in Bedum alsnog huren. Na bijna vier jaar heeft ze in augustus 2020 de winkel in Bedum toch verkocht, omdat het haar tegenviel om twee winkels ‘up and running’ te houden terwijl ze maar in één tegelijk aanwezig kon zijn.

Naast de wijnproeverijen startte Ingrid op een gegeven moment ook met bier- en whiskyproeverijen. Tot maart 2020 hield ze die proeverijen in het proeflokaal in Bedum en had ze elke vrijdag en zaterdag standaard een proeftafel in de winkel staan waarop een bepaald product extra belicht werd. Zodra het vanuit overheidswege kan, wil ze dat allemaal weer oppakken, waarbij ze de proeverijen niet meer in Bedum, maar vanuit de slijterij en op locatie wil organiseren; en uiteraard weer voor zowel bedrijven als particulieren.

Op het gebied van speciaal bieren onderscheidt Uw Slijter Van Dijk zich doordat Ingrid zich concentreert op de kleine brouwerijen, waardoor ze diverse originele bieren in het assortiment heeft die lang niet overal verkrijgbaar zijn. Ze mikt daarbij op de lokale brouwerijen in Groningen, maar kleine brouwers uit de rest van het land zijn ook meer dan welkom bij haar. Zo heeft ze onder andere bier uit Friesland en Noord-Holland in de schappen staan.

Naast de fysieke winkel heeft ze ook een webwinkel en via beide verkoopt ze veel pakketten, waarbij ze onder andere samenwerkt met een lokale slagerij en notenbar. Via de webwinkel heeft ze klandizie in het hele land en steeds meer ondernemers, maar ook particulieren, weten haar te vinden voor een origineel relatiegeschenk.

Ingrid is servicegericht en bedient haar klanten op maat. Ze vindt het belangrijk dat de mensen met én voor alles bij haar terecht kunnen. Als ze een bepaald product niet in het assortiment heeft, bestelt ze het en als dat niet lukt, biedt ze een alternatief aan. En als ze op bepaalde vragen geen antwoord heeft, gaat ze zelf op onderzoek uit.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.