Een duurzaam kantoor, wat kan je doen?

14 september 2017 09:27

Een duurzaam kantoor, wat kan je doen?

Een duurzaam kantoor is tegenwoordig steeds belangrijker. De nieuwe generatie verwacht van haar kantoor en werkgever dat deze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bovendien is de regelgeving vanuit de overheid steeds strenger. Maar, wat kun je nu eigenlijk allemaal doen om ervoor te zorgen dat je kantoor zo duurzaam mogelijk is?

Energiezuinige apparaten

Gelukkig zijn de meeste bedrijven al erg energiebesparend. Dit kan bewust of onbewust gebeuren. De moderne apparatuur is namelijk al een stuk energiezuiniger dan vroeger. De eerste stap richting een energiezuinig kantoor is zo al gezet. Één van de grootste valkuilen zijn waarschijnlijk de lampen die jij nog gebruikt. Het zou zomaar kunnen dat je ergens nog een gloeilamp over het hoofd hebt gezien. Één van de grootste energieverbruikers zijn namelijk de lampen bij jou op kantoor. Zorg ervoor dat je spaarlampen gebruikt, dan kan je je energieverbruik met 80% verminderen!

Meer dan alleen een computer met een A-label

Natuurlijk gaat een energiezuinig kantoor verder dan alleen energiezuinige apparaten. Het draait ook om de kantoorruimte waarin je zit. Is het kantoorgebouw wel goed geïsoleerd en heeft het dubbel glas? AIs het een oud kantoor is zal de energierekening vele malen hoger uitkomen dan wanneer je in een modern gebouw zit. Als jij de huurder bent kun je dit in acht nemen voor je ergens gaat huren. Heb je alleen kantoorruimte? Overleg dan eens met de verhuurder over mogelijke oplossingen.

Verhuizen naar een modern kantoor

Wanneer je in een slecht geïsoleerd kantoor zit zou het nog best wel eens de moeite waard kunnen zijn om te kijken naar een moderner kantoorgebouw. Dit is niet alleen beter voor het milieu het kan ook nog veel geld schelen! De nieuwbouw kantoren in Rotterdam zijn bijvoorbeeld allemaal zeer energiezuinig en vaak ook duurzaam gebouwd.

Een andere manier om MVO te beoefenen is door zonnepanelen te laten installeren. Als je een kantoor huurt is het echter wel verstandig dit te overleggen. Bij nieuwe kantoren zijn deze tegenwoordig in de meeste gevallen al geïnstalleerd. Je bent zo milieuvriendelijker en bespaart dus ook nog op energiekosten.

Actief afval scheiden is een ander goed voorbeeld. Een bijkomend voordeel hier is dat medewerkers zich er bewust van raken dat MVO belangrijk is. Het plaatsen van planten op kantoor draagt hier ook aan bij. Deze zorgen voor een lekker binnenklimaat, aangename luchtvochtigheid, minder stress en een hogere productiviteit.

Eerlijk en duurzaam

Iets waar wel veel bedrijven nog aan kunnen werken is het gebruiken van milieuvriendelijk papier. Milieuvriendelijk papier kan je herkennen aan het FSC logo. Dit papier is gemaakt van legaal gekapt hout en daarom goed voor het milieu. Dit geldt niet alleen voor papier, maar ook voor de bekertjes die je op kantoor gebruikt.

Iets anders maar ook erg belangrijk is het gebruiken van eerlijke koffie en thee. Deze boeren hebben een eerlijke prijs gekregen voor hun producten. Een merk die deze producten verkoopt is bijvoorbeeld Max Havelaar.

MVO

Als ondernemer draait het natuurlijk niet alleen maar om MVO, maar doordat jij een actief MVO beleid voert ben je niet alleen verstandig bezig. Het zorgt ook voor een goed imago en een prettige sfeer!

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.