De meerwaarde van luchtreinigers voor een gezond kantoor

18 november 2022 14:12

De meerwaarde van luchtreinigers voor een gezond kantoor

Goede luchtkwaliteit in kantoren is belangrijk om een comfortabele, prestatie verhogende en gezonde werkomgeving te creëren. Investeren in veilige en gezonde binnenlucht vermindert het ziekteverzuim en reduceert productiviteitsverliezen.

Ventilatie niet voldoende

Sjoerd Gersonius, Sales Director van Euromate licht toe: “Voor de gezondheid van medewerkers is voldoende ventilatie nodig, zodat CO2 wordt afgevoerd en voldoende zuurstof wordt aangevoerd. Daarbij is het reinigen van de binnenlucht essentieel zodat verontreinigingen zoals virussen, bacteriën, pollen en schimmels afgevoerd worden. Luchtreinigers halen ook ziekmakende vervuiling van buiten uit de binnenlucht, zoals fijnstof.”

Goed werkgeverschap

In de ARBO wet staat dat het belangrijk is om als werkgever zorg te dragen voor een zo gezond mogelijke werkomgeving. Hier komt nog bij dat goede binnenluchtkwaliteit helpt om de overdracht van infectieziekten zoals corona of griep te beperken. Gersonius vervolgt: “De afgelopen twee jaar was thuiswerken de policy bij veel bedrijven. Daarna deed het hybride werken zijn intrede. Vanwege de hoge energieprijzen is thuiswerken erg kostbaar, daarom komen medewerkers nu weer vaker naar kantoor. Als het drukker wordt op kantoor dan moeten wel de juiste maatregelen genomen worden om de luchtkwaliteit op peil te houden.”

Case: klachten in het business service center van Ricoh Nederland

In het business service center van Ricoh Nederland hadden medewerkers last van droge ogen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Waar kwamen die klachten toch vandaan? Bert Streppel, senior medewerker Facility Management, kwam tot een verrassende ontdekking. “Ik weet nog goed wanneer bij mij de ogen opengingen.” In het business service center van 12 bij 35 meter bevinden zich 42 werkplekken. “Nergens in ons gebouw is het aantal vierkante meters per medewerker zo laag als hier”, licht Streppel toe. “Vanuit andere ruimtes in het gebouw kregen we geen klachten. Dus hier moest iets gebeuren aan het binnenklimaat, dat was duidelijk.”

Alles binnen de normen

Het onderzoek naar de oorsprong van de klachten richtte zich in eerste instantie op de bekende parameters: temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte. “We dachten zelf vooral aan dat laatste, omdat ons kantoor tegen de rand van het stadscentrum aan ligt. In een stedelijke omgeving is het CO2-gehalte in principe nou eenmaal hoger dan in het buitengebied. Maar dat bleek niet de oorzaak te zijn, net zomin als temperatuur en luchtvochtigheid. Alles lag binnen de normen. Toen kwamen we op het idee om aan te kloppen bij Euromate, dat wij nog kenden van ons vorige kantoor.”

Veel meer oorzaken mogelijk

Van het Bredase bedrijf – specialist in luchtreinigers voor een gezond binnenklimaat bij bedrijven – leerden Streppel en zijn collega’s dat niet alleen de bekende parameters invloed hebben op het welzijn van de medewerkers, maar ook het fijnstof, de virusdeeltjes en bacteriën die in de lucht zweven. “Toen gingen bij mij wel de ogen open, in de zin dat we misschien niet genoeg parameters onder de loep hadden genomen. Dat er veel meer mogelijkheden zijn die klachten kunnen veroorzaken. Ons zoekgebied naar de oorsprong van die klachten was dus te klein geweest.”

Ei van Columbus

Na een inventarisatie werd een proefplaatsing van vier VisionAir Blue Line luchtreinigers voorgesteld. Streppel: “Een uur nadat we de apparaten hadden aangezet, hoorden we al medewerkers roepen: ‘Ik merk het verschil!’ Dat is alweer een paar jaar geleden en onze collega’s zijn nog steeds heel erg tevreden. Het lijkt wel het ei van Columbus hè, too good to be true. Maar ja, als iets werkt, dan werkt het. Medewerkers waarderen het volgens mij ook dat hun klachten serieus zijn genomen.”

Servicecontract

De luchtreinigers passen mooi in het interieur en zijn keurig geïnstalleerd. Streppel: “We hebben ook een servicecontract afgesloten voor het periodiek en tijdig vervangen van filters. Zo zijn we altijd verzekerd van goed werkende apparatuur. Onderhoud vindt plaats op een tijd die voor ons het beste uitkomt en dat wordt altijd keurig vooraf aangekondigd.“

Energiezuinig

Gersonius sluit af: “Onze professionele luchtreinigers zijn energiezuinig in gebruik. Daarbij wordt door het recirculeren de reeds verwarmde, gezuiverde lucht optimaal herverdeeld in de ruimte. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden. Een win-win situatie dus.”

Meer weten over de oplossingen voor een gezonde luchtkwaliteit bij u op kantoor?

Naar alle berichten van Euromate B.V. terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.